Hatóanyag kalauz #6: propolisz

Propolisz a szépségápolásban

Méhek nélkül nem lesz élet, kongatják meg a vészharangot a természetvédők, korántsem alaptalanul. Egyre nagyobb gonddal őrzik, óvják világszerte ezeket a szorgos kis rovarokat, akik nagyon értékes anyagokkal ajándékozzák meg az emberiséget. A méz, a propolisz sokak számára mindennapos táplálék, sokan az egészségüket köszönhetik nekik és komoly élvezeti értékkel is rendelkeznek.

A háztartások alapterméke a méz, a legmegbízhatóbb háziszer. Szépségápolóként is megállja a helyét egy örökzöld összetevője a házi pakolásoknak.

Amiről most részletesebben szeretnék írni, az a propolisz, mint kozmetikai hatóanyag, hiszen ez is bizonyítékként szolgál arra, milyen tökéletes a természet!

A propolisz (görög: προ pro ’érdekében, előtt’ és πόλις pólisz) vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat. Más növényekről, égerről, tölgyről, napraforgóról, fenyőkről is gyűjtenek.

A méhek akkor gyűjtik a propoliszt, amikor nincs nektárgyűjtő szezon, és amikor a fiatalabb dolgozók az utódokat etetik. Általában dél körül gyűjtik, amikor a hőmérséklet 20 °C-nál magasabb, és a gyanta folyékony.

propolisz

Mivel a kaptár belsejében állandóan 35 °C körüli a hőmérséklet, magas a páratartalom, és nagy tömegben találhatók rovarok, ezért a körülmények ideálisak lennének a különféle kórokozók, baktériumok, vírusok, gombák számára. A propoliszt a méhek építőanyagként, szigetelésként, védelmi célokra, ragasztóként használják. Propolisszal tömik be a réseket és repedéseket, hogy a kaptár hermetikusan zárt maradjon. A 6 mm-nél nagyobb rések betömésére viaszt használnak. A méhek a propolisszal javítják a lép hibáit. Az egész kas, kaptár belső felületét bekenik vele, hogy megakadályozzák a penészedést. Minden felületet, az új lépeket is bevonják ezzel az anyaggal, hogy így sterilizálják őket. Bevonják azokat a kis rovarokat, amelyek betévedtek a kaptárba, ezzel bebalzsamozzák őket, így nem indulnak bomlásnak. A propolisz a közösségi immunrendszer része.

Hát nem csodálatos a természet tökéletessége, a méhek tudása?

A propolisz kb. 200 féle anyag keveréke. Főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), valamint virágpor, vitaminok, nyomelemek.Mindig találhatók benne zsíroldékony acaricidok, amelyek természetes védőszerek a kártevők ellen.

Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok.További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpének, fenolok és észtereik, poliszacharidok, vitaminok (B1, B2, B6, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsőleges felhasználás esetén).

Kozmetikai szerepe:

 •  gyulladáscsökkentő
 • sebgyógyító
 • hámosító
 • regeneráló
 • antioxidáns
 • gomba-, virus-, baktérium ellenes
 • érfal erősítő

Termékeink, amelyekben mint hatóanyag szerepel a propolisz:

PANDHY’S™ COSMIX OleoBlends Slick

Az Oleo Active Blends válogatás 6 magas koncentrátumú aktív olajkeveréket tartalmaz. A keverékek tulajdonságait és hatását tapasztalati tények és teljesítmény tesztek sorozata igazolja.

Az Oleo Active Blends termékek mikrostrukturált olajkivonatokból állnak, amelyek egy szabadalmaztatott zöld-extrakciós eljárással készülnek és nyerik el rendkívüli töménységüket és stabilitásukat.

Mindegyik keverék növényi olajok és különböző növényi kivonatok egyedülálló és optimalizált szinergiája. A növényi olajok zöld és megújuló oldószerként működnek. A kivonatolás során szerves oldószert vagy egyéb kémiai katalizátort nem használunk.

A növények kiválasztása a fenntarthatóság és a biológiai sokféleség figyelembe vételével történik. Az Oleo Active Blends termékek rendkívül stabilak, alacsony az oxidációs szintjük és nagy koncentrátumban tartalmaznak aktív biomolekulákat.

A hatóanyag kivonás egy fizikai öko-folyamat, ami gondosan ellenőrzött szárítási és a krio-őrlési fázisokból áll, és amelyet mikrohullámmal és ultrahanggal tesznek még intenzívebbé. A kivonatok tartósítószert nem tartalmaznak.

összetevők (INCI): C13-15 alkan, helianthus annuus seed oil, propolis extract

PANDHY’S™ COSMIX Calm Booster

A parafatölgy gyökér és propoliszkivonatot tartalmazó formula nyugtatja és védi a bőrt, megakadályozza, illetve csökkenti a bőrpír kialakulását és az irritációt, visszaállítja és fenntartja a bőr általános egészségét és szépségét.

 

A Booster csillapítja a rozácea, a pikkelysömör, a mikrobás vagy krónikus ekcéma, a gennyes bőrbetegségek, gyulladások, valamint az égés tüneteit.

Védelmet nyújt a bőr sejtjeinek a fény- és az oxidatív stressz hatásaival szemben, és véd a különféle bakteriális fertőzések terjedése ellen.

összetevők (INCI): hemi squalane (c13-15 alkane), coconut (cocos nucifera) oil, sunflower (helianthus annuus) seed oil, oak root extract, propolis extract

A propoliszt az emberiség évezredek óta használja, hiszen a fent említett tulajdonságai miatt igazi varázsszer a problémás bőrök ápolásában a maga természetes módján. Szeretettel javaslom, aki nem allergiás a propoliszra az mostantól tudatosan használja külsőleg és belsőleg egyaránt.

Noémi

(Forrás: Wikipedia)

 • PANDHY’S™COSMIX TERRA set – Tensor 5 g

  686 Ft
 • PANDHY’S™COSMIX TERRA set – Detox 5 g

  686 Ft
 • PANDHY’S™ COSMIX TERRA set – Repair 5 g

  686 Ft
 • PANDHY’S™ COSMIX TERRA set – Matte 5 g

  686 Ft
 • PANDHY’S™ COSMIX Sugar Peel-Off Maszk lehúzható arcmaszk alap (5×50 g)

 • PANDHY’S™ COSMIX TERRA set – Blench 5 g

  686 Ft
 • PANDHY’S™ COSMIX Maszk Bázis (500 ml)

 • PANDHY’S™ COSMIX Dew Tonik (100 ml)

  7 684 Ft
 • PANDHY’S™ COSMIX KG Peeling (100 ml)

  9 004 Ft