Hatóanyag kalauz #3: Levendula

levendula

A levendula szépségápoló hatása régen ismert, számtalan feljegyzés található hogyan és miért tett szert népszerűségére. Már illatával felhívja magára a figyelmet, egy levendula mező látványa, a lila virágos mező szintés csalogatja az arra járót, hogy pár percre álljon meg, pihenjen és lazuljon.

Ahogyan az idegrendszerre nyugtatólag hat, a bőrt is csitítja, erősíti és regenerálja.

A népgyógyászatban fejfájás esetén borogatásra, szemgyulladás és árpa kezelésére használják, valamint a hajhullás megelőzésére. Enyhíti a görcsöket. A modern fitoterápiában reumás bántalmak elleni fürdők, bedörzsölőszerek és masszázsolaj készítésére használják. Migrénes fejgörcsök enyhítésére bedörzsölőként, melankólia, depresszió csökkentésére fürdővíz adalékként, krémként alkalmazzák. Gyorsítja a nehezen gyógyuló sebek javulását. Enyhíti az ekcémát, a gombás fertőzéseket, csökkenti a hajhullást, megszünteti a lábgombát. Nyugtatja a gyulladt, megégett bőrt. Orrnyeregbe masszírozva és inhalálva is enyhíti a szénanátha tüneteit, Segíti a gyorsabb felépülést nátha és influenza esetén, homlokba dörzsölve.

A levendula hatóanyagai: esszenciális olajai: 1-3 % linalool és linalyl-acetát, valamint 1,8 % cineol, kámfor. Továbbá cserző anyagok, flavionok, glikozid, gyanta, herniarin, keserűanyag, kumarin, limonén, rozmarinsav, szaponin, tannin, triterpenoid, umbelliferon, ursolsav.

Kozmetikai felhasználása:

  • bőrnyugtatás, gyulladáscsökkentés
  • regenerálás
  • anti-aging hatás
  • faggyú termelés normalizálás
  • antiszeptikus hatás

Alkotóinak köszönhetően széles körű felhasználást tesz lehetővé a szépségápoló termékek gyártóinak. Számos PANDHY’S™ termék INCI listájában is megtalálható a levendula olajos vagy desztillációs formában.

Miben is?

A levendula csodás hatását tetőtől talpig élvézheti a palettáról, bónuszként pedig illatos szépítő tea főzhető a virágából a PANDHY’S™ BeauTEA válogatásból.

Jótékony hatását külsőleg és belsőleg is ismerjük és egyre nagyobb teret hódít a gasztronóbiában is, különleges íz élményével. Teákat, szörpöket és fűszerkeverékeket egyaránt készítenek belőle.

Hamarosan újabb hatóanyaggal érkezünk.

Szeretettel,

Noémi