Interjú Cságoly Laurával, a EuroSkills aranyérmes szépségápolójával

csagoly laura

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyző képviselheti az országot. A versenyek rendezésének jogát évről évre más ország nyeri el (Budapestten 2018-ban került megrendezésre), így minden év új izgalmakat tartogat.

A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A nemzetközi versenyek nem csak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem egy életre szóló élményt és is nyújtanak.

Cságoly Laura, a Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium volt tanulója (2018), friss kozmetikusmesterként (2020) állt fel Grazban a dobogó legfelső fokára, ezzel történelmi eredményt ért el és emelte tovább az így is elismert és nagyra tartott magyar kozmetikusok hírnevét a világban.

Laura elfogadta meghívásunkat egy rövid interjú erejéig, ahol a versenyről és a felkészüléséről kérdeztük.

Szia Laura! A magyar szakma nevében is gratulálunk a csodálatos eredményhez. Kérjük mutatkozz be az olvasóknak!

Sziasztok ! Cságoly Laura vagyok, kozmetikusmester és immár Európa-bajnok. Jelenleg Gyenesdiáson dolgozom, mint kozmetikus, sminkes és sminktetováló. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a munkám egyben a hobbim is. Igyekszem mindig a maximumot nyújtani az élet minden területén.

Mikor találkoztál először a Skills versenysorozatokkal, illetve hogyan kerültél be a nemzeti csapatba?

2017-ben hallottam először a Skills mozgalomról. Egy gyakorlati órám során Beke Barbara készítette el rajtam az Európa-bajnoki sminkjét, majd 2018 januárjában teljesen véletlenül az utolsó pillanatban értesültem róla, hogy lehet jelentkezni a kazáni válogatóversenyre. Emlékszem, hogy azonnal rohantam Linhart Ritához, hogy le ne maradjak, pedig fogalmam sem volt, hogy igazából mire is jelentkezem.

Korábban is indultál már valamilyen megmérettetésen? Versengő típus vagy?

Igen 2018-ban a nemzeti válogatóvereseny előtt az SZKTV írásbeli fordulóján már sikeresen vettem részt, így párhuzamosan készültem a két versenyre, ami szuper volt. Így a Szakmasztár verseny gyakorlati döntőjén már annak tudatában szerepeltem, hogy én képviselem Magyarországot 2019-ben a kazáni világbajnokságon. Ez nagyon motiváló volt számomra és sikerült megszereznem az 1. helyezést. Azóta több sminkversenyen is részt vettem, és nem kizárt, hogy egy kis idő múlva újra megmérettetem magam.

Mi motivált a verseny során?

Azért kezdtem el versenyezni, hogy mindent megtanulhassak a szakmámról. Aztán a felkészülések során megismerkedtem előző versenyzőkkel, Németh Nikolettával, Varga Mátéval, Beke Barbarával, Papp Dórival, az ő eredményük motivált, szerettem volna olyan sikereket elérni, olyan szépen dolgozni mint ők. Viszont sokszor, egy-egy mélypont során a többi magyar versenyző motivált. Volt lehetőségünk többször találkozni a csapatépítőkön, és tartottuk egymásban a lelket. Egy igazi csapat/család lettünk.

Hogyan telt a felkészülés? Mennyi ideig tartott?

Általában a versenyeket mindig egy fél éves intenzív felkészülés előzi meg, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogat. Most ez a pandémia miatt hosszabb volt. A tréningek során, mivel a konkrét feladatokat nem tudjuk meg a verseny előtt, így előző évek tapasztalatai alapján standard feladatokat csinálunk. Próbálunk minden lehetséges feladatot, modult kigyakorolni, hogy mire a versenyhez érünk minden gördülékenyen menjen.

A 2018-as budapesti EuroSkillsen, a 2019-es kazani WorldSkillsen és 2020-ról 2021-re eltolt grázi, ismét EuroSkills versenyen is a magyar PANDHY’S™ márkával mérték össze tudásukat a versenyzők. Te már ismerted korábbról a PANDHY’S™-t vagy a verseny keretein ismerkedtél meg először, például a cukorpasztával?

Első körben a Sweet & Easy Cukorzselével ismerkedtem meg, ezzel indultam a szőrtelenítés feladatban a nemzeti válogatón. Majd 2018-ban részt vettem Birminghamben az angolok nemzeti válogatóján, mint vendégversenyző és ott már cukorpasztás szőrtelenítés volt a feladat, ekkor kóstoltam bele a paszta világába. Azóta már a szalonban is rendszeresen használom.

Ennyi gyakorlással biztosan szívedhez nőtt egy-egy termék vagy eljárás. kérlek válaszolj néhány villámkérdésre:

Kedvenc PANDHY’S™ termék?

DEW tonic, egyszerűen nem tudok betelni az illatával.

Kedvenc PANDHY’S™ kezelés?

Idei versenyem során volt szerencsém Gua Sha-val masszírozni, nagyon a szívemhez nőtt!

Melyik feladatban érezted magad legerősebbnek?

A férfi 4 órás modultól tartottam a legjobban, de annyira kezemben tartottam a dolgokat, hogy a csapatból egyedül én fejeztem be a feladatot.

Kérlek oszd meg velünk, milyen feladatok voltak a verseny során?

Az első napon női arckezeléssel, szempillafestéssel és short manikűrrel kezdtem, majd délután egy Superpower témájú körömdíszítés várt ránk. Második napomon az imént említett férfi kezelést teljesítettem, ezen belül arckezelés, hátkezelés és pedikűr volt a feladat, délután pedig műszempillát építettünk. A harmadik napon egy kétórás cukorpasztás szőrtelenítés és  a nap végén a fantázia smink elkészítése következett szintén  Superpower témában.

Melyeket vártál legjobban, és melyektől tartottál?

A legjobban mindig a sminket várom, és mindig az összetett modulok számomra azok amiktől a legjobban tartok.

Ismerted ellenfeleidet korábban? Volt esetleg valaki, akitől tartottál vagy mindenképpen le szeretted volna győzni?

Egyik versenyzőt sem ismertem, nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk, sokat beszélgettünk , mindenki nagyon közvetlen volt és aranyos. Nem csak előtte de verseny közben sincs lehetőségünk felmérni a versenytársainkat. Amit tudtam, hogy Kazánban az orosz és a francia versenyző előzött meg azok közül az országok közül akik most is részt vettek a grazi versenyen. Ennek tudatában álltam neki a versenynek, de a célom az volt, hogy magamhoz képest a legjobban teljesítsek.

Az eredményhirdetés előtt mire gondoltál? Lejátszottad a fejedben, mit és hogyan csináltál, esetleg mit lehetett volna másképp?

Azon már nem gondolkoztam, hogy mit lehetett volna másképp csinálni, nekünk fontos hogy egy-egy feladat után tudjunk továbblépni és magunk mögött hagyni egy esetlegesen elrontott feladatot. Nagyon sokminden járt a fejemben, tudtam, hogy jól sikerültek a feladatok, de nem is mertem belegondolni a végeredménybe.

Milyen volt a kilátás a dobogó legfelső fokáról a színpadon?

Nagyon jó érzés volt fent állni a legtetején!

Ha jól értesültünk van egy gyönyörű szalonotok (Varázshegy SPA) egy kolléganőddel Gyenesdiáson. Szerepel a szolgáltatásaitok közt valami a PANDHY’S™-tól?

Igen, Gyenesdiáson dolgozom Németh Nikolettával, ezt a szalont ő teremtette meg, nagyon szeretünk ott lenni, a felkészülésem nagy része is ott zajlott. Nikinek nem lehetek elég hálás azért, hogy felkarolt 2018 jauárjában mint iskolai gyakorlati oktatóm és szabadidejében is foglalkozott velem és átadta a tudását , ezzel hozzájárulva az Európa-bajnoki aranyérmemhez/aranyérmünkhöz. Jelenleg PANDHY’S termékek közül a cukorpasztát és a Sugar Ease cukorfilmet használjuk.

Most már teljesen csak a szalonodra és a vendégekre fókuszálsz majd? Mik a terveid most, hogy Európa bajnok lettél?

Igen, biztos furcsa lesz „csak” a munkára koncentrálni , hiszen közel 4 évig a mindennapjaim része volt, hogy tréningre járok. Szeretném feltölteni azokat a napjaimat is munkával amiket a felkészülésre szántam eddig.

Mivel te már versenyeztél egy Euro és egy WorldSkillsen, így már nem indulhatsz több ilyen megmérettetésen, a 2022-es WorldSkills Shanghai-on Darabos Lili, Az Erzsébet Királyné (SISY) korábbi tanulója érdemelte ki a lehetőséget a magyar előválogatón, hogy képviselje hazánkat. Lilivel már többször is találkoztál, sőt közösen is készültetek a versenyekre. Mit gondolsz róla és az esélyeiről a világversenyen?

Igen, Lilivel találkoztunk már többször, sőt így utólag kiderült , hogy még a kazáni versenyfelkészülésem során modellem is volt. Egy világversenyen mindig nehezebb a dolga az embernek , nálunk főleg, hiszen először megyünk Worldskills-re utána Euroskills-re, de ez így a jó. Azt, hogy milyen esélyei vannak senki nem tudja, ez nagyon összetett dolog, csak akkor biztos a dobogó ha fent állsz . A lényeg, hogy magához képest a legjobb teljesítményt nyújtsa a versenyen, bármilyen helyezést jelentsen.

Mit üzennél azoknak a tanulóknak, akik ezt a gyönyörű hivatást választották?

Életem eddigi legintenzívebb időszaka volt, rengeteget tanultam, sok emberrel ismerkedtem meg, utaztam, és egy örök emlék marad. Mindenkinek azt üzenem, hogy ha teheti vágjon bele, ez egy gyönyörű szakma, mindig van mit tanulni!

Köszönjük és további sok sikert és sok vendéget kívánunk!