Vásárolj Tudatosabban! Az összetevőlistáról (INCI)

Mi vezérel egy átlagos vásárlót, amikor egy kozmetikumot levesz a drogéria polcáról?

A csomagolás? Az ár? Az illat? A textúra? A márkanév? A reklám? A minél kacifántosabb elnevezésű, kreált vagy létező hatóanyag név kiemelve a címke elején? A tudat, hogy a barátnője is ilyet használ? És most komolyan, tényleg ezek alapján választ, ahelyett hogy inkább picit utána járna, mi jó pontosan a bőrének?

Igen! Többnyire igen!

Nem nézi meg az apró betűs részt-az INCI listát… miért is nézné? Nem úgy születünk, hogy ismerjük a termékek kémiai összetételét és annak nemzetközi elnevezéseit. Talán egy-egy unalmas tusolás alkalmával észrevesszük, hogy a tusfürdő flakonján van egy apróbetűs lista, tele idegen szavakkal, de vajon mikor olvasta el utoljára kedvenc krémjének az összetevőit, mielőtt azt az arcára kente? Pedig kozmetikumot használni úgy, hogy nem ismerjük az összetételét, akár káros is lehet.

Van a vásárlóknak egy másik csoportja is, akik pedig az előzőekkel ellentétben fáradhatatlanul bogarásszák a termék címkéket, a tömegtájékoztatás által üldözendőnek kikiáltott összetevők után kutatva. Ez alapvetően egy körültekintő gyakorlat, különösen, ha a birtokában vagyunk némi ismeretnek és kellő higgadtsággal és távolságtartással tudjuk kezelni az innen-onnan ránk zúduló információ áradatot.

Megpróbálunk egy kicsit segíteni, mert már néhány (egy laikus számára mindenképpen elegendő) ismeret birtokában egy sokkal tudatosabb, hatékonyabb vásárlási szokást tudunk kialakítani, melyet biztosan meghálál majd a bőrünk.

Az EU-ban szigorú szabályozás alatt áll a termék összetétel, a 2000-es évek végétől kötelező feltüntetni a gyártóknak a termékek csomagolásán is azt. Ez jó, mert egységes lehetőséget ad a tájékozódásra, hogy mit tartalmaz az adott kozmetikum. De nézzünk meg alaposabban egy ilyen INCI listát.

Általában a címkék hátulján található az Összetevők listája, azaz másnéven az INCI lista. Az INCI mozaikszó az International Nomenclature of Cosmetic Ingredients rövidítése, azaz a kozmetikai összetevők nemzetközi nevezéktan szerinti megnevezését tartalmazó felsorolás.

Az alap és hatóanyagok nevei angol vagy latin nyelven szerepelnek, így sokszor a laikus számára a legártalmatlanabb összetevő a neve alapján ijesztőnek tűnhet. De az internet erre a problémára is gyors és egyszerű megoldást kínál, hiszen számtalan hatóanyag elemző oldal van, ahol dekódolhatjuk az idegen elnevezéseket.

Az összetétel (INCI) lista tehát megmutatja, hogy milyen összetevőkből készült az adott termék, az anyagok  mennyiségük alapján csökkenő sorrendben szerepelnek, tehát első találjuk azt, amiből a legtöbb van benne, és a legvégén szerepelnek a legkisebb mennyiségben felhasználtak.

Az INCI lista az összetevők pontos százalékos arányairól nem ad információt, csupán arra szolgál, amire hivatott informálja a vásárlót, milyen összetevőket tartalmaz a termék.

Hozzáértők is csak maximum hozzávetőlegesen tudják „belőni” egy-egy összetevő tényleges mennyiségét, az adott kozmetikum féleség ismeretében. Emulziók esetében például kiindulhatunk abból, hogy az emulgeátorok bizonyos fajtáit a gyártói előírások szerint 5-7%-ban kell alkalmazni, tehát, ha a termék gyártója  ezek szerint alkalmazza, akkor következtethetünk, hogy a sorban előtte szereplő anyagokból vélhetően mennyi található a termékben.

Az emulgeátorok egyébként a  víz és az olaj komponensek „házasítására” szolgálnak, melyek a modern kozmetikumokban már egyre inkább természetes eredetűek, nem okoznak bőrirritációt.

A kozmetikumok összetételének ismerete nagy segítség lehet azok számára, akik allergiások, hiszen ők általában tudják mely összetevők válthatnak ki reakciót a bőrükön és elkerülhetik az ilyen tartalmú formulákat.

Nézzük akkor részletesebben az előbbieket:

Víz – alapelem a kozmetikumokban kivéve az olajkeverékek, viaszok esetét; vagy amikor virágvizzel készül a termék; a virágvíz esetén megnövelt a hatóanyag tartalom, hiszen tartalmazza a virágban lévő hatóanyagokat, drogokat is a készítmény. Ilyen rendkívül magas hatóanyagtartalommal bírnak a TrueDelight™ by PANDHY’S™ kozmetikumok, melyekben a vizes fázist minden esetben virágvíz adja. (PANDHY’S™ TrueDelight™ HydroRange Line narancs; TrueDelight™ V’Vanish Line vanília, TrueDelight™ B’Matt Line rózsa és a TrueDelight™ Re’Age-Nt Line olasz szalmagyopár vizek)

Zsírok, olajok – lehetnek szintetikusak, kőolajszármazékok illetve természetesek; amennyiben módunkban áll válasszuk a természetes eredetűeket, mert ezek számtalan vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak és bőrbarátok; sok esetben E-vitamin tartalmuknál fogva rendkívül jó antioxidánsok (pl.: szőlőmagolaj) nem komedogének, azaz nem tömítik el a pórusokat, puhán és bársonyosan tartják a bőrt, erősítik a bőrfelszíni hidrolipid réteget, meggátolva ezzel a bőr nedvesség vesztését, kiszáradását.

Egy terméken belül többféle olaj is megtalálható, ezeket általában úgy választják meg, hogy egymással harmóniában, egymást kiegészítve fejtsék ki hatásukat. Gazdag és különleges növényi olaj és hatóanyag különlegesség található a PANDHY’S™ és COSMIX kozmetikumokban, nem véletlen egyre népszerűbbek a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt.

No és a tartósítószerek, amelyek nélkül nincs formula. Ahogyan a nevük is utal rá, biztosítják a termékek minőségét, fenntartják a mikrobiológiai egyensúlyt,  azaz megnövelik az eltarthatóságot.

Számtalan tartósítószer létezik, két nagy csoportba oszthatók, eszerint lehetnek mesterségesek, illetve természetesek. Itt is lehetőség szerint válasszuk a természetest, ne terheljük a bőrünk feleslegesen. Tartósítják a készítményeket pl.: a C-vitamin (aszkorbinsav), az E-vitamin (tocopherol) csak kettő az igazán ismertek közül, de az összes antioxidáns segíti a minőség megőrzést.

Hipoallergén  tartósítószer például az ezüst-citrát is, amely a PANDHY’S™ és a COSMIX kozmetikumok tartósítására használunk.

Végül, de nem utolsó sorban nézzük az illatokat, melyek valljuk be őszintén néha eladják vagy éppen eladhatatlanná tesznek egy terméket. Az INCI listán Fragance vagy Parfumként jelennek meg. Okozhatnak bőrirritációt az arra érzékenyeknél ezért sok esetben ők maradnak az illatmentes változatnál, illetve a számukra lehet megoldás az allergénmentes, szintetikus anyagokkal illatosított készítmény, hiszen részükről is jogos igény, hogy élvezhessék krémük, testápolójuk vagy a tusfürdőjük kellemes illatát, főleg akkor, amikor ezt saját maguk választják ízlésük, hangulatuk és orruk alapján.

A PANDHY’S™ és a COSMIX kozmetikumok illatmentesen készülnek. Bármilyen érezhető illat az a benne lévő anyagok természetes velejárója. Példaként az egyik legnépszerűbb utóápoló krémünkben dominál az almaecet illat. Van aki szereti, van aki megszokta, de a hatása miatt még a legfinnyásabbak is kibírják, valódi „csodaszer”.

Ettől függetlenül a PANDHY’S™ COSMIX palettán 2020-ban megszülettek a termékek illatosítására szolgáló ScentSet sorozat 18 darabos választéka, így mindenki választhat személyre szólót, ezek között is megtalálhatók az allergén mentes változatok.

Végül a színezékeket a CI (Colour Index) és egy számkód jelöl a listán. A PANDHY’S™ és a COSMIX™ ápolótermékeket jellemzően nem színezzük, ezen formulák színét a benne található összetevők, hatóanyagok adják.

Kedves olvasó, kérem ne úgy tekintsen ezek után az INCI-re, hogy mindegy, úgy sem tudom mi az, mert nagyon nem mindegy. A bőre fogja meghálálni.

Szeretettel,

Noémi

 • PANDHY’S™ Sigma Line Sampon (200ml) + Kondicionáló (200 ml)

  19 094 Ft
 • haj szérum

  PANDHY’S™ Capilia Szérum (30 ml)

  14 084 Ft
 • sópaszta

  PANDHY’S™ Fejbőr ápoló sópaszta (250 g)

  13 081 Ft
 • hajvégápoló

  PANDHY’S™ Hair Tip Hajvégápoló Olaj (30 ml)

  7 036 Ft
 • PANDHY’S™ Sigma Line Kondicionáló (200 ml)

  11 703 Ft
 • sampon

  PANDHY’S™ Sigma Line Sampon (200 ml)

  9 512 Ft
 • haj tonik

  PANDHY’S™ACV Tonik haj és fejbőr vitalizáló (100 ml)

  8 052 Ft
 • haj maszk olaj

  PANDHY’S™ Haj Maszk Olaj (100 ml)

  17 094 Ft