Bőrflóránk, a Mikrobiom

mikrobiom

Baktériumok, mikroorganizmusok… valljuk be, ezeket olvasva, sokkal inkább gondolunk valami üldözendő, ellenállást dologra. Valami olyan nem kívánatosra, amitől szabadulnunk kell.

Lássuk csak, mit is jelentenek ezek pontosan?

Régóta köztudott, hogy bélrendszerünk egyedülálló ökoszisztémával rendelkezik, de azt kevesen fogadják el, hogy  bőrünknek is sajátos flórája van. Ez az úgynevezett mikrobiom, melyet ártalmatlan, élő baktériumok, élesztők és paraziták alkotnak.

Ez a jótékony kis közösség, fontos szerepet tölt be, hiszen folyamatos feladata, hogy fenntartsa az egyensúlyt a káros és hasznos mikroorganizmusok között.

Érdemes megjegyeznünk tehát a pre-, pro-, posztbiotikum elnevezéseket, ha a bőrünk jóságos katonáira gondolunk.

Vizsgáljuk meg őket közelebbről:

Prebiotikumoknak hívjuk a „jó” baktériumaink táplálásáért felelős anyagokat, ilyen például a méz. Könnyen érezhetjük, hogy mikrobiom témánk útvesztőjéhez érkeztünk, hiszen hasonszőrű kifejezésekről beszélünk, de gondoljunk csak a görög eredetű pre-(érte) előtagra és máris a helyére kerülnek a dolgok. 🙂

A probiotikum elnevezés ismerősebb lehet számunkra, ők a jótékony baktériumtörzsek előanyagai, mint például a joghurt.

Kiváló bőrfelületvédő és javító tulajdonsággal rendelkeznek, erős gyulladáscsökkentő hatásúak, illetve segítenek bizonyos bőrbetegségek kezelésében.

Prebiotikus és probiotikus bőrápoló készítmények használata a legtöbb bőrtípusnál teljesen biztonságos, viszont ha tudomásunk van arról, hogy vendégünk alacsonyabb fehérvérsejt számmal rendelkezik, javasoljunk neki a COSMIX palettáról egyéb hatóanyagokat.

Rendkívül jól beépíthetők az ide tartozó posztbiotikumok, melyek a baktériumaink hasznos melléktermékei. Ezek közül az egyik, már régóta nagy kedvencünk, az ecetsav.

Igazi mikrobiom támogató, sikeresen veszi fel a harcot az aknés, valamint rosaceás bőrökkel.

Nem maradhatott ki tehát, a COSMIX Skin Essentials sorából az MBC komplex, melynek alapja élesztővel fermentált rizsvíz, oldatunk tartalmaz még cellulózba zárt poliszacharidokat, melyek bőrkondicionáló hatással bírnak, illetve található benne egy különleges mézkivonat, melyet egy ritka alpesi vadméh fajnak köszönhetünk. A kivonat visszaállítja a bőr stressz hatására kialakuló mikroflóráját, ezáltal biztosítva a bőr egészséges működését.

Számos PANDHY’S és CosMix termék összetevői között fellelhetők a hasznos baktériumok támogató biotikumok, pl.:

Válogass kedvedre a webshopunkon, ahol részletes leírás mellett pontos termékhasználati információkkal is szolgálunk.

Szeretettel ajánlom kozmetikumainkat!

Szentmártoni Ágnes

 • PANDHY’S™ Rathany Testápoló (150 ml)

  4 185 Ft
 • ACV Almaecetes Testápoló (150 ml)

  4 185 Ft
 • PANDHY’S™ HydroBase Hidratáló Alapkrém (150 ml)

  4 185 Ft
 • lyli krém

  PANDHY’S™ LYLI Bőrpuhító Krém (150 ml)

  4 185 Ft
 • PANDHY’S™ ACV Forte (150 ml)

  4 185 Ft
 • PANDHY’S™ Rathany Testápoló (500 ml)

 • PANDHY’S™ ACV Almaecetes Testápoló (500 ml)

 • PANDHY’S™ HydroBase Hidratáló Alapkrém (500 ml)

 • PANDHY’S™ IntiMate wash gel for Her – Női (150 ml)

  7 709 Ft