Fermentált kozmetikumok – Mi is ez pontosan?

Fermentált kozmetikumok

Japánig repülünk, ha a fermentált kozmetikumok és azok bőrre gyakorolt hatásának eredetét kutatni szeretnénk. Tudósok figyelték meg, hogy a fermentációs eljárással készült szaké, rendkívül látványos módon szépíti az üzemben dolgozó, idősebb japán emberek kézbőrét.

Mi is ez az eljárás pontosan?

A fermentáció, más szóval az erjesztés,  egy olyan kémiai folyamat, amely során valamilyen szerves anyagot mikroorganizmusok segítségével bontanak le. Ezek a mikroorganizmusok leggyakrabban baktériumok vagy élesztőgombák.

A kozmetikai ipar is előszeretettel használ fermentált alapanyagokat, nem véletlen, hiszen ezek számos pozitív hatással szolgálnak. Általuk gyakorlatilag megnő a hatóanyag-koncentráció, ráadásul a fermentált hatóanyagok könnyebben és mélyebbre szívódnak fel a bőrben.

A fermentáció tulajdonképpen egy tartósítási eljárás is, így az ezekkel készült kozmetikumok egyáltalán nem, vagy csak kisebb mértékű további tartósítást igényelnek.

A fermentált alapanyagok kiválóan hidratálják a bőrt, cukor és gyümölcssav tartalmuknál fogva, a bennük található aminosavak és peptidek elősegítik a bőr megújulását. Enyhe hámlasztó hatásuk révén halványítják a pigmentációs hibákat, valamint stimulálják a kollagéntermelést.

Fermentált hatóanyagbomba például a fekete szója, tengeri moszat, vörös ginzeng, de az élesztőben erjesztett ásványok is ide tartoznak. Utóbbiról ejtsünk még néhány szót;

A COSMIX Skin Essentials első tagja a Fermented Minerals Complex (FMC) nevet viseli. Cink, vas, szilícium, réz és magnézium fermentált ásványok kombója, a bőr és haj feltöltéséhez elengedhetetlen komplexum.

Kulcsszerepe van a vitaminok felszívódásában, erős gyulladásgátló hatással bírnak, valamint növelik a sejtek energiatermelését és a bőr védelmi funkcióit.

Fontosnak tartom az egyedi szépségápolást, nemcsak trend, de professzionális is egyben.

Kezdjük a januárt piperéink szelektálásával, kérjünk szépségápolási tanácsot kozmetikus szakembertől, adjuk meg bőrünknek a minőségi gondoskodást.

Szép Napot Nektek, Ági PANDHY’S oktató