Közlemény 2020.04.23

Kedves Partnerünk,

A korábban kiadott tájékoztatás szerint, a PANDHY’S™ ápolótermékek a múlt év végén átformulásra kerültek. A módosítás oka elsősorban az ezüstkolloid körül kialakult európai uniós szakbizottsági polémiák voltak, amelyek függetlenül a mi e témában képviselt szakmai álláspontunktól és meggyőződésünktől, lépéskényszerbe hozott minket is.

Tekintve, hogy az  ápolókészítményeink nagyrészénél az ezüstkolloid, mint tartósítószer és mint aktív hatóanyag is jelentős szerepet játszott, nyilván az új formulák esetében sem kívántuk az ezüstöt, mint hatóanyagot elmellőzni, ezért a kolloidot ezüstcitrátra cseréltük a készítményekben.

Az ezüstcitrát maga is hordozza az ezüstkolloid kedvező és a kozmetikumainkban megszokott kozmetikai előnyeit, nem veti fel azonban a nanoanyagokkal szembeni averziókat.

A formulákon eszközölt másik változtatás ugyancsak kapcsolódik az ezüstkolloid elhagyásához. Az ezüstcitrát, mint tartósító, kevésbé szélessprektrumú, így a krémek tartósítása további „rásegítést” igényelt. Ezért került a készítményeinkbe a Georgard Ultra® (Lonza) nevű, ECCOCERT/COSMOS , NATRUE és a Soil Assosiation által minősített és elfogadott tartósítószer, ami a glukonlakton és a nátrium-benzoát szinergiáján alapuló, innovatív konzerválóanyag.

A Geogard Ultra® tehát rengeteg pedigrével rendelkezik a bio és vegán közönség örömére, okos és ötletes maga az összetétele és a működési elve, de bizonyos tulajdonságaival jelentősen megnehezíti a formulátorok életét.

Röviden, a teljesség igénye nélkül arról van szó, hogy a Geogard Ultra™  rendkívül érzékeny a víz ionjaira, azokkal reakcióba lép, minek során – az adott formula egyéb összetevőinek a függvényében is – különféle savakat képezhet a készítményben, ami által eltolódik a termék pH-ja , és amik arra érzékenyek számára irritatívak lehetnek, száríthatják a bőrt, stb.

Ezek a folyamatok vezethetnek például az illat, a konzisztencia és a pH változáshoz, ami okozhat színváltozást (pl. a rathania gyökér kivonat színe jelentősen különböző savas, illetve lúgos, vagy semleges pH esetén) is.

A fenti problémára megoldást az jelent, ha a gyártáshoz ionmentes, azaz desztillált vizet használunk.

Ennek megfelelően minden érintett terméknél átállunk a desztillált víz használatára a termék stabilitás érdekében, illetve elkerülendő a nem kívánt jelenségeket.

Sajnálatos módon a testápolókból (a SweetCare és a Lyli kivételével) 2020. elején készült 1-1 sarzs, amelyek gyártásánál a laboratórium technológiai hibát vétett és desztillált víz helyett,  tisztított vízzel készítette el a termékeket.

Ahogy a hibát észleltük, az érintett termékeket kivontuk a forgalomból. Az, hogy ezekből mégiscsak a végfelhasználókhoz kerülhetett a bejegyzésekben írtak szerint, az mindenképpen a mi részünkről elkövetett logisztikai hiba eredménye, amiért ezúton is elnézést kérek!

A bejegyzésekben sorolt összes probléma a fentieknek tudható be; úgy a termékek kellemetlen szaga, mint a megváltozott viszkozitás, a savképződés és az eltolódó pH miatt érzett szárítóhatás, az esetleges, enyhe irritáció, illetve a Rathanynál megtapasztalt intenzív szín.

Ezen a ponton szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy a fentiektől függetlenül, a Rathany  új formulájának színe intenzívebb a korábbiakhoz képest. Ennek 2 oka van, az egyik, hogy a ratánia gyökér kivonat koncentrációját, annak kiváló hatásai miatt,  növeltük a készítményben, a másik ok pedig, hogy a gyártási pH okán a kivonat intenzívebben színez, mint a korábbi formulában.

Visszatérve a reklamált alapproblémákra; azontúl, hogy ismét az elnézésüket kérem, a mulasztásunkkal okozott kellemetlenségekért, kérem Önöket, hogy kommunikálják a fentieket a vevőik felé, illetve, hogy haladéktalanul lépjenek kapcsolatba Solymosi Dániel kollegánkkal (daniel.solymosi@pandhys.com), aki mint a magyarországi disztribúció vezetője, intézkedik a hibás termékek azonnali lecseréléséről és az érintett felhasználók kompenzálásról.

Az érintett LOT számú PANDHY’S™ Rathany nyugtató és hidratáló termékek:

LE19-06211
LE19-08201/B
LE19-05290/A
LE19-05290/B
LE19-05290/C

Szíves együttműködésüket és megértésüket előre is köszönöm!

Ha bármilyen további kérdés van a témában, szívesen állok rendelkezésre.

Üdvözlettel;

Borbíró Gertrud