Másfél perc lazítás

lazítás

Az ezredfordulón jelent meg egy könyv Rolf Herkert-től, a Másfél perc lazítás.

Akkor is szükség volt rá, hiszen a rohanó életünkben is fontos volt, hogy szánjunk magunkra óránként legalább másfél percet! De a mostani helyzetben igazán aktuálissá vált, hogy megosszak veletek pár egyszerű kis gyakorlatot ebből a könyvből.

Sokan dolgoznak irodában, home office-ban, vagy a gyermek mellett gubbasztva a monitoron érkező feladatsorokat bújják. Észre sem veszik, hogy a koncentrációtól, a statikus tartásban történő hosszú munkavégzéstől milyen terhelésnek teszik ki a vállöv és a nyak izmait, nyomás alá kerülnek az erek akár fejfájást, szédülést okozva.

Ha végképp nem bírunk koncentrálni, érdemes szünetet tartani, jöhet a lazítás. Senki nem képes ugyanazzal az intenzitással dolgozni, koncentrálni egy 8-10 órán át tartó munkanapon keresztül. A figyelmünk szükségszerűen elkalandozik, amit akár meg is előzhetünk azzal, ha előre betervezünk pár szünetet.

Íme 10 kedvenc gyakorlatom + 1 tipp  :

+ 1 tipp

Kezdjük azzal, hogy virágvizet permetezünk az arcunkra. (rózsa, menta, levendula, cickafark)

A virágvizekben levő növényi drogok azonnal hatnak, nem csak az elmét de az arcbőrt is frissítjük vele, különösen, ha egy kis hiarulonsavat teszünk a flakonba. (súlyának ezerszeresét képes megkötni, ezáltal segít hidratáltan tartani a bőrfelszínt, ami nem mellékes a bőr barrier (védő) rétegének védelme érdekében)

És most nézzünk pár gyakorlatot:

  1. Nehéz mint a kő – könnyű akár a tollpihe:

Ülő helyzetben lélegezz nyugodtan. Feszítsd meg tested minden izmát és képzeld azt, hogy nehéz vagy, mint a kő, vagy erős, mint egy száz méteres futás előtt. Kb. hét másodpercig tartsd ezt az energikus feszültséget. Majd a „könnyű, akár a tollpehely” gondolatával és nyugodt kilégzéssel (olykor erőteljes is lehet) lazulj el. A test megfeszítésével, majd ellazításával, a Könnyű és Nehéz gondolatával, megtámogatva a nyugodt légzéssel, könnyen elérheted az alfa állapotot.

  1. Fekvő nyolcas (személyes kedvencem)

Ismét ülő helyzetben, egyenes háttal, végy levegőt, majd engedd ki. Figyelj a levegő áramlására. Légzésritmusod legyen olyan, mint egy nagy, nyugodt áradat. Egészen lassan – képzelőerőd segítségével pillekönnyű ecset nő az orrodra, melynek segítségével kicsi, szelíd fejmozdulatokkal rajzolj egy képzeletbeli vászonra fekvő nyolcast, amely a végtelen szimbóluma. Könnyed, apró mozdulatokkal, lassan rajzolt fekvő nyolcast, először egyik, majd másik irányba. Egy mosollyal „dobd el” az ecsetet és lélegezz valamivel erősebben. Nyújtózkodj, mint egy kismacska a hosszú alvás után, vagy mint egy vadmacska, ahogyan kedved tartja. /A gyakorlat a két agyfélteke összehangolását eredményezi/

  1. A nevető agy

Mosolyogj most másfél percen át vagy legalább vágj mosolygós képet. Az agynak szinte közömbös, hogy Te eközben jól vagy rosszul érzed magad, mivel a realitás és a szimulálás között alig tesz különbséget, ezt megteszi az elménk, mely az adott helyzetet értelmezi.

Mosolyogsz még, vagy már erőltetned kell? Tedd fel magadnak a kérdést, miért? Talán kiestél a gyakorlatból, és úgy általában többet kellene mosolyognod … A legjobb orvosság.

Most valószínűleg 45 másodperc telt el. Kérlek, mosolyogj tovább. Ha arcunkat megmozdítjuk, a megfelelő izom jelzi az agy egy receptorának a mosolygást, és ez a receptor arra ösztönzi agyunkat, hogy boldogsághormonokat bocsásson szabadon /endorfin/, melyek jó érzést keltenek bennünk.

Most majdnem letelt a másfél perc, de valamivel tovább is gyakorolhatsz. Óvatosan, különben holnap izomlázad lesz.

  1. Quasimodo:

A Notre-Dame toronyőre nem tud mást, mint a vállát húzogatni. Állj egyenesen lazán, oldottan. Belégzésnél húzd fel a vállad, amennyire csak tudod, és maradj hét másodpercig ebben a Quasimodo-tartásban. Kilégzésnél ejtsd le a vállad és lazítsd el egész testedet. Tedd fel magadnak a kérdést, miért vonogatod a vállad. Milyen helyzetekben viselkedsz így? Mi ellen vagy ki ellen védekezel?

  1. Homokzsák a háton:

Nehéz homokzsák nyomja a hátad. Ettől a tehertől tartásod kissé görnyedt. Gyakorlat közben keresztezd a két karod a mellkasod előtt. Megkönnyebbült sóhajtás kíséretében lendítsd hátra a karod és dobd le a zsákot. Nyugodtan lélegezz tovább és ismételd meg kétszer-háromszor a gyakorlatot. /jó tanács: lehetőleg egyedül csináld, mert kívülállónak egy kicsit fura lehet/

  1. Képzeletbeli fal:

Nyújtsd előre a két karod, és teljes erőddel tolj el magadtól egy képzeletbeli falat.

  1. Nekifeszülés a mennyezetnek:

Állj kissé behajlított térddel. Mindkét karod emeld a fejed fölé, tenyérrel felfelé. Támaszkodj egy képzeletbeli plafonnak vagy égnek, aztán engedd el, rázd meg a tested és feszülj ismét neki. Egy másik lehetőség, hogy megmarkolod és lehúzod a mennyezetet.

  1. Nagy levegő:

Képzeld el, hogy hasig érő, meleg vízben vagy. Állj egyenesen, lazán, ahogy jólesik. Gondolatban végy a tenyeredbe egy nagy labdát és tartsd a hasad előtt. Belégzéskor lassan emeld fel a mellkasod magasságáig, utána fordítsd a tenyered lefelé és kilégzés közben lassan nyomd le a labdát a köldök vonaláig, tehát a víz alá. Néhányszor ismételd meg.

  1. Almaszedés

Felváltva állj a bal illetve a jobb lábad ujjaira, és kinyújtott karral szedegess almát egy fáról.

  1. Energialüktetés:

Finoman ütögesd végig lazán tartott öklöddel a tested fentről-lefelé.

(Do-in gyakorlat)

Zárásul ismét permetezzük magunkat virágvízzel és felfrissülve folytassuk a munkát!

Végezzük rendszeresen, hiszen izmaink, bőrünk és lelkünk hálás lesz érte!

Szeretettel,

Bőzsöny Melinda

PANDHY’S™ oktató, SPA terapeuta