A sok kézfertőtlenítő használat bőrirritációval járhat!

száraz kéz

A sok kézfertőtlenítő használat bőrirritációval járhat!

Szükséges az alapos kézmosás és a fertőtlenítés a koronavírus-járvány lelassítása érdekében, (amúgy a mindennapjainkban is) de érdemes odafigyelni, mivel próbáljuk tisztán tartani a kezünket ugyanis sok ember bőre érzékeny a fertőtlenítő anyagokra, így azok bőrirritációt okozhatnak.

A bőrirritáció abban nyilvánul meg, hogy a bőr felszíni rétegét- ez a kis lipid burok, ami egy védő réteget képez- is lemossuk, ezáltal sérülékennyé válhat a bőrünk. Azon bármikor kis mikrosérülések keletkezhetnek, amelyek bőrpirosodásban, viszketésben, bőrszárazságban nyilvánulnak meg.

*”Mindezek elkerülése vagy kezelése végett meg kell erősíteni a bőr barrier- vagyis gátfunkcióját. A barrier fő feladata a víz- és lipidtartalom szabályozása. Az áteresztőképességet szabályozó barrier meggátolja, hogy kórokozók, kémiai anyagok jussanak a hámba. Ezen kívül minimálisra csökkenti a hámon keresztüli víz- és elektrolit vesztést és így megóvja a szervezetet a kiszáradástól. Tehát ha ez a funkció gyengül, nagy eséllyel alakul ki a bőrszárazság.

A legfontosabb teendő: a hidratálás !

A kézkrémeket érdemes rendszeresen használni, megelőzésképpen. Ez pedig nem csupán napi egy krémezést jelent, inkább öt-hat alkalmat. Ehhez jó trükk, ha mindenhol tartunk kézkrémet: nagy dobozzal a fürdőszobában, kisebb tubusokkal a táskánkban, az íróasztalunkon és a konyhában is. Fontos, hogy a krémezés során a körömbőrt és magát a körmöt is bekenjük, hiszen ezek ugyancsak ki tudnak száradni.

Az emollientek olyan anyagok, amelyek miatt kenhetőbbé válik a krém, és amelyek puhítják, nyugtatják a bőrt. Ezek az anyagok rövidtávon hatnak:  javítják a bőr állapotát közvetlenül az alkalmazás után. Sok emollientnek elzáró és vízmegkötő tulajdonsága is van, vagyis hidratálnak is egyben. Ide tartoznak például az olyan összetevők, mint a lanolin, a jojoba olaj vagy a squalene, ami egy, a bőr által termelt faggyúban is megtalálható természetes olaj.

A másik fontos anyagtípus a vízmegkötők csoportja, amely a bőr környezetéből köti meg a vizet, így hidratál. Ilyen összetevők például a glicerin, a hialuronsav, a sorbitol, a tejsav vagy a karbamid.”

*forrás: www.dermatica.hu – Dr. Rózsa Annamária


#TIPP OTTHONRA:

Van egy csodálatos megoldásunk a problémádra: PANDHY’S™ Lyli bőrlágyító krém

  • 100%-ban természetes kozmetikum, mint a PANDHY’S™ összes, több mint 300, saját gyártású terméke
  • szőlőmag kivonatot, tejsavat és E- vitamint tartalmaz, ezáltal táplálja és hidratálja a bőrt,
  • vízleadást gátló tulajdonságú,
  • kiváló védő krém arcra , kezekre egyaránt
  • elérhető lakossági 50ml (br. 2.350 Ft) és 150ml (br. 3.620 Ft), valamint professzionális 500ml kiszerelésben

Jó egészséget kívánok,

Bőzsöny Melinda

PANDHY’S™ oktató, SPA terapeuta