Kedves Kozmetikusaink, Leendő Partnereink, Olvasók!

Már gyakorlatilag mindenki megszólalt koronavírus ügyben, azonban látva a környezetemben a sok-sok bizonytalanságot és ijedtséget, úgy gondoltam, hogy én is megosztom Önökkel a kialakult helyzettel kapcsolatos gondolataimat.

Bár feltételezhetően nem a korona vírus fogja kipusztítani az emberiséget, vitathatatlanul nyugtalanító a helyzet, a komolyságát hiba lenne bagatellizálni, elképesztő hatással van az élet minden területére. Kevesen vannak olyanok közöttünk, akik ehhez fogható krízist megtapasztaltak az életük során, nem vagyunk felkészülve arra, hogy félelembe, illetve a mostanihoz hasonló hatósági és önkorlátozó intézkedések között éljünk.

A saját és a környezetünk egészségéért való aggódás, a kiszámíthatatlanság,  az egzisztenciális bizonytalanság és a sok egyéb probléma, amikkel hirtelen szembe találtuk magunkat nyilván erősen próbára tesz minket, ki-ki vérmérséklete szerint reagál és nyilvánul meg, ami persze rendben is van, de ahogy mindig, most is célszerű az empátia és a higgadtság.

Mi, akik így vagy úgy a kozmetikai iparból élünk, gyártóként, forgalmazóként, kozmetikusként azok közé tartozunk, akik elsők között tapasztalhattuk meg a kialakult helyzet gazdasági hatásait, elmaradnak a vendégek, nincs szolgáltatás, nincs áruforgalom, pillanatok alatt  akár teljesen leáll az üzletmenet.

Természetesen ezek a problémák a gazdaság minden szereplőjét, és gyakorlatilag a világ összes gazdaságát érintik, kétségkívül nehéz idők jönnek most. Kétségbeesés helyett azonban legyünk hálásak, hogy a mi iparágunk ugyanakkor már sokszor bizonyította  a történelem során, hogy egy igazi túlélő, rugalmas ágazat, ami jóeséllyel elsők között és gyorsan fog a hamvaiból újra épülni és magára találni, ahogy az emberek túl jutnak a megrázkódtatásokon és a helyzet legalább némileg rendeződik.

A kényszerű „üzemszünetet” érdemes kreatív tervezéssel és felkészüléssel tölteni, hogy megerősödve tudjunk majd részt venni az újrakezdésbe.

Közben pedig bízzunk abban, hogy minél előbb ránk köszönt a megváltó nyári meleg és száraz idő, ami általában legyőzhetetlen, de legalábbis komoly ellenfél a vírusok számára.

Addig is ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról és a környezetünk, a kitett tárgyaink rendszeres tisztításáról . Tudom, hogy mostanában talán túl sokat is hallunk a helyes higiénia fontosságáról, de jelen esetben ez valóban extrán hatékony lehet, mert ahogy biztosan Önök is tudják, a COVID-19 vírusnak zsírburka van, ami lényegesen érzékenyebb, mint a fehérjeburok, Míg az utóbbiakkal csak kifejezetten agresszív szerek bánnak el, addig a zsírburkot az egyszerű szappan is leoldja.

Persze a koronavírus esetében is a zsírburkon belül ott van a kapszid fehérje, viszont a vírus megtapadásához szükséges kötőfehérjék a zsírburkon helyezkednek el, tehát a burok sérülése, lebomlása esetén a vírus nem tud megtapadni. Szóval semmiképpen sem kilátástalan a helyzetünk 😊

Figyeljünk magunkra és a környezetünkre, segítsük egymást ahol és ahogy tudjuk, maradjunk higgadtak, bízzunk abban, hogy a nagy kataklizmák végül is mindig összeséggében jó hatással voltak az emberiségre és ez most sem lesz másképp, és igyekezzünk megtanulni a leckét, amit a történelmi idők kínálnak!

Kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget és kitartást!

Borbíró Gertrud

alapító, ügyvezető igazgató

CosMed Kft.