PANDHY’S™ POST #123 – Mikrobiom

Kedves Szépségtündérek!

Beszélgettem valakivel arról, hogy 2020 a hold éve, a nőiséggel kapcsolatos dolgok kerülnek előtérbe, feladatunk van, óvnunk kell a család, a körülöttünk élők egészségét. Mire az illető visszakérdezett teljesen jogos homlokráncolással, miért eddig mit csináltunk? Mégis, hogy lehetne jobban?

Ha nem is jobban, de kicsit fókuszáltabban lehetne figyelni olyan dolgokra, amik eddig esetleg elkerülték a figyelmünket.

Például segíthetnénk a mikrobiomunknak, a jó bacik csapatának, hogy ők is segíthessenek nekünk!

Mi is az a mikrobiom?

A bennünk és rajtunk élő mikrobióták pontos száma jelenleg is szakmai viták tárgya, de minden bizonnyal az emberi szervezet legalább annyi, vagy még több baktériumot tartalmaz, mint ahány sejtje van.

A velünk élő baktériumok össztömegét 1 és 2,5 kg közé becsülik. Számbeli jelentőségük tagadhatatlan, ráadásul DNS-ben mérve a mikrobióták sokszínűsége és jelentősége még szembetűnőbb: kb. 20 000 emberi génnel rendelkezünk, míg a mikrobiális gének száma 2 milliótól 20 millióig terjed, tehát genetikai értelemben 99 százalékban mikrobákból állunk.

Felnőtt korra a bélrendszerben már legalább 1200 féle mikroorganizmus él, az étkezés, az életmód, a genetikai háttér, gyógyszeres kezelés és egyéb betegségek is mind hatással lehetnek az összetételére.

A mikrobiomunk összetétele tehát személyenként olyannyira eltérő, mint ahogy az ujjlenyomataink különböznek.

Az emberi test legfontosabb és legnagyobb mikrobiális közössége a bélrendszerben él. Ez a 6-8 méter hosszú rendszer ideális otthont jelent a mikrobáknak: meleg, tápanyagban gazdag és zegzugos közeg.

Az egyik fontos vizsgálati aspektus a mikrobiom diverzitása. Diverzitás alatt a bélflóra gazdagságát és egyenletességet értjük.

Ez pedig azért fontos szempont, mert mint minden ökoszisztéma, a mikrobiom is annál egészségesebb és ellenállóbb, minél nagyobb biodiverzitás jellemzi.

Olyan fermentált (erjesztett) ételek, amelyeket nem ért hőkezelés (pl. savanyított káposzta, szójaszósz, miso, joghurt, kaukázusi kefír, egyes sajtok) fontos probiotikum- (jó baktérium) források, ezek fogyasztása is hozzájárul a kiegyensúlyozottabb bélflórához.

Bármennyire higiénikus és ápolt is egy ember, a bőre minden négyzetcentimétere 1 milliárd organizmusnak ad otthont! Ezeknek a baktériumoknak, gombáknak és archeáknak a lenyűgöző gazdagságú és összetettségű populációjának összességét nevezzük a bőr mikrobiomjának.

A tudományos kutatás genetikai szekvenálással csak a bőrön több, mint 500 különböző fajt tudott azonosítani. Számtalan jótékony egészségre gyakorolt hatásával a mikrobiom olyan, mint egy vadonatúj második bőr, amelyet csak most fedeztek fel!

A modern élet hatásaira reagálva a bőrön élő és a bőrt erősen támogató mikroorganizmusok sokszínűsége lecsökkenhet és veszélybe sodorhatja a bőr egészségét.

A változatos mikrobiom segít szabályozni a bőrérzékenységi tünetekért felelős gyulladást.

Valójában az érzékeny bőr rohamos terjedése – ma az emberek 62% -a érzékeny bőrű! – egyre több embert késztet arra, hogy keresse az egészséges, változatos bőrflóra elérésének módjait.

A PANDHY’S™ termékei között rengeteg mikrobiomot támogató készítményt találtok és még többet fogtok megismerni hamarosan!

Íme néhány régi nagyágyú:

Illetve a nemrég bemutatásra került:

Az új tudományos vizsgálatok meghatározzák az új szépségápolási trendeket, tarts velünk, hogy trendvezető kozmetikumokkal állhass vendégeid rendelkezésére!

Webshopunkban mindenre találsz megoldást, sőt több termék közül is választhatsz, ami Neked a legmegfelelőbb.

Nézz körül a képre kattintva!

Felhasznált forrás: qubit.hu,larocheposay.hu