PANDHY’S™ POST #106 – A szinergiáról

Az idei, 2019-es év a Cosmix éve hivatalosan. Roadshowk, kiállítások során is azt tapasztalom, hogy az emberek egyre nyitottabbak a személyre szabott kozmetikumok iránt. Érdeklődve hallgatják, ha mesélek a növények hatóanyagtartalmáról és a köztük levő szinergiáról.

De mi is az a szinergia?

A szinergia görög eredetű szó, mely együttműködést, együtt való hatást jelent.

Több tudományban használt fogalom, mely azt a rendszerelméleti elvet illetve helyzetet fogalmazza meg, mi szerint az együttműködő részek eredményessége nagyobb a különálló részek eredményeinek összegénél.

Az emberiség történelmi leletei szerint mintegy hatvanezer éve használ gyógynövényeket, nyilvánvaló, hogy többször annyi időn át támaszkodtak a növények kedvező hatásaira, mint bármilyen más dokumentálható gyógymódra. A természet nem lett elavult hatvanezer év alatt.

“A gyógynövények talán nem csodaszerek, mégis annyi csatát nyertek már velük a legkülönfélébb sérülések és betegségek ellen, mint semmi mással.”

Mára ez a fajta tudás háttérbe szorult a modern orvostudomány és a fejlett technológiai újítások térnyerésével. Ezzel persze nincs is semmi baj! Mégsem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a modern gyógyszeripar is nagyrészt a természetből (növényekből, állatokból, gombákból stb.) szerzi be az alapanyagokat, vagy a természetet másolja, amikor például laboratóriumi körülmények között gyártanak szintetikus C-vitamint, aszkorbin savat.

A Földön megtalálható több százezer növényfajból néhány ezer az, amelyiknek a hatását és gyógyerejét ismerjük. Néhány százra tehető azon növényfajták száma melyek hatásmechanizmusával és összetételével kapcsolatban olyan részletes tudással bírunk, hogy azok hivatalosan is gyógynövényként felhasználhatók legyenek a gyógyászatban és hazánkban például már az Országos Gyógyszerészeti Intézet is gyógynövényként, vagy drogként elismerje azokat.

Az elmúlt 20 évben a túlnyomórészt természetes vegyületekből kiinduló gyógyszerkutatási stratégiát fokozatosan felváltotta a parallel szintézissel előállított vegyületbankok nagy áteresztőképességű biológiai vizsgálatokkal történő tesztelése. A főként növényi eredetű vegyületekre irányuló gyógyszerkutatás „visszaszorulása” elsősorban a felgyorsult kutatási ütemtervnek volt köszönhető, hiszen a növényi anyag gyűjtése és a hatóanyag izolálása igen időigényes. Ennek ellenére hamar kiderült, hogy a növényi eredetű vegyületek nagymértékű szerkezeti diverzitása és „biológiai elővalidáltságból” következő fokozott hatása miatt nem nélkülözhetőek napjainkban sem a gyógyszerkémiai térből.

A növényeknek azon részeit, melyet a gyógyászatban felhasználunk (pl. gyökér, szár, levél, virág, mag stb.), illetve azon részeket, amelyek a növényen belül a legtöbb hatóanyagot koncentrálják, növényi drognak hívunk. Ezen kívül növényi drognak nevezhetjük a növényből kinyert gyógyító kivonatot, például illóolajat, zsírt, gyantát, stb.

A beltartalmi anyagokat tovább bonthatjuk kísérőanyagokra és vezetőanyagokra.

A kísérőanyag elősegítheti, vagy gátolhatja a hatóanyagok hatását, felszívódásuk intenzitását. Élettani hatással ugyan nem feltétlenül rendelkeznek, de jelenlétük mindenképp hatással van a hatóanyagok hatékonyságára, például az oldódás és a felszívódás minőségére. Adott kísérőanyaggal párosuló adott drog például gyorsabban, vagy jobban hasznosul. A vezetőanyag a drog minőségét jellemző anyag, amely bár nem feltétlenül azonos a hatóanyaggal, mégis jelenléte és mennyisége a drog minőségét meghatározza.

Általánosságban elmondható, hogy egy növény gyógyító ereje annál erősebb, minél nagyobb mennyiségű és minél több fajta hatóanyag-, hatóanyag csoport található benne.

A hatóanyagok kivonásra kerülnek, külön-külön célzottan alkalmazva, de abban a formában már nem azt a hatást fejti ki. Nincs meg a szinergia.

A gyógynövény hatalma valójában ennyi: a vezérhatóanyag és sok más hatóanyag együttműködése, amelyek együtt sokkal hatékonyabbak lehetnek.

A kutatási irányzatokból is kirajzolódik, hogy mennyire zátonyra futott a “hatóanyag-központú” szemlélet. A mai napig nem tudták megállapítani, hogy a csipkebogyó melyik alkotóeleme fejti ki az immunerősítő hatást. Az elmúlt évtizedekben 15 különféle hatóanyagot sikerült kivonni a csipkebogyóból, de egyik sem bizonyult immunerősítőnek, az egész együtt azonban kétségkívül az.

Ha pedig azonos gyógyhatású, de különböző gyógynövényeket célszerűen keverünk össze, akkor erősebb hatást érünk el, mintha a keverékben szereplő gyógynövényeket külön-külön alkalmaznánk (Bürghi törvénye).

A gyógynövények hatóanyagainak összhatását nevezzük szinergia törvénynek.

A hatóanyagok nagy része vízoldható, így a hatóanyag kivonásának hőmérséklet igénye függvényében többféle vízben oldási eljárást különböztetünk meg. A vízben oldott hatóanyagot teának nevezzük, de nem mindegy, hogy milyen hatóanyagot akarunk tea formájában vízbe juttatni.

Forrázattal azokat a hatóanyagokat juttathatjuk teavízbe, amelyek 100 fok körüli hőmérsékleten oldódnak ki legkönnyebben, ezek a levelek, virágok és illóolaj tartalmú drogok. Ebben az esetben hosszan (10-20 percig) nem szabad 100 fokos hőhatásnak kitenni a drogokat. A keményebb szerkezetű drogok: gyökerek, szárak, magvak kivonási módja a főzet, mely esetben 10-20 perc idotartamig 100 fok hőhatásnak tesszük ki a drogokat. A macerátum vagy hideg áztatás a nyálkaanyagú drogok esetében kötelező, mivel nagyobb hőhatásra a nyálkaanyag elcsirizesedik és nem megy át oldatba. Amennyiben növényi nedveket akarunk kinyerni (préslevek), abban az esetben a kivonás módja a préselés. Illóolajok kinyerési módja vagy a préselés vagy a vízgőz-desztilláció.

Visszatérve a Cosmix évére, a „varázsdobozainkkal” a kezünkben valóban élménnyé válik a hatóanyagok használata, vendégeink pedig érdeklődéssel és boldogan lesznek partnereink abban, hogy mindig az aktuális szükségleteiknek megfelelő hatóanyagokat használjuk bőrük szépsége és egészsége érdekében, és akkor a PANDHY’S™ Beautea-król és virágvizekről még nem is beszéltünk!

Használjátok a szinergia erejét, ha pedig még nem ismeritek a 2017-ben Las Vegas-ban közönségdíjjal kitüntetett termékcsaládot, akkor gyertek el nyílt napjainkra!

www.cosmix.global/hu

Várunk mindenkit szeretettel!

Melinda