PANDHY’S™ POST #99 – Mindent a napégésről

Nyár van végre, talán most egy kicsit „túl nyár” is, de mielőtt a nagy melegre panaszkodnánk, emlékezzünk a májusi siralmainkra!

Ragyogóan süt a nap, mindjárt vége a tanításnak is, eljött a nyaralási szezon, ki-ki elindul a vízpartokra, erdei túrákra, vagy éppen városlátogatásra, hogy eltöltse a jól megérdemelt szabadságát.

Bárhova is megyünk, bárhogy is töltjük a pihenőidőt, mindenhol ki vagyunk téve a napsütésnek és így a napégés veszélyének is.

Ilyenkor rengeteget beszélünk a nap és fényvédelemről, a helyes napozás módjáról, a megfelelő napozó és napozás utáni készítményekről.

Keveset beszélünk viszont magáról a napégésről. Úgy gondoltam, talán érdekes lehet megismerni és megérteni, hogy mi is az a napégés, mi is történik olyankor, mi az oka a különféle szimptómáknak és mit tehetünk a megelőzése és pláne a kezelése érdekében.

Érdekesnek találom, hogy bár nem hiszem, hogy van köztünk olyan aki ne szenvedte volna el már életében legalább egyszer a napégés valamilyen változatát, alig tudunk magáról a jelenségről valamit, és rengeteg tévhit kering a témában.

Mi a napégés és mi okozza?

A napégés a bőr válasza az extrém UV sugárzás okozta bőrsérülésre. Már 10 percnyi intenzív UV sugárzás kiválthatja a bőr védekező válaszreakcióját.

A tudomány mai állása szerint a napégést az UV-B sugarak okozzák. A túlzott UV-B sugárzás maradandó DNS- és RNS-károsodást, az ún. mutációk kialakulását is okozhatja a sejtmagban, így felelős a fény okozta rákképződésért (carcinogenezis), valamint a fény immunrendszert gátló hatásaiért (fotoimmunoszuppresszió).

Ugyanakkor az UV-B tartomány kell a D-viatmin szintézishez is, szóval van jó tulajdonsága is. Az UV-B sugárzás egyébként a természetes napfénynek mindössze 1/15 része.

500-1000 szeres intenzitással vannak jelen az UV-A sugarak, ezek okozzák a bőr barnulását, a meglévő pigment tartalom sötétedését. Újabb kutatások bizonyították, hogy bár napégést nem okoznak az UV-A sugarak, viszont hosszútávon szintén felelősek a bőrsejtek károsodásáért, ami által hajlamosíthatnak malignus bőrbetegségekre.

A napégés tünetei

A bőrkárosodás első jele a vérerek kitágulása okozta bőrpír, ami szervezet gyulladásos védekezése a külső agresszió ellen.

Ezt követően a bőrsejtek veszítenek nedvességtartalmukból, dehidráltá válnak, ezért lép fel a bőrégést kísérő, jól ismert feszülő érzés.

Majd később, egy viszonylag lassú folyamat végén megvastagodnak a bőrsejtek, melanin termelődik, aza létrejön az áhított barnulás, de nem elsősorban azért, hogy szépek legyünk, hanem hogy a melanin meggátolja az UV sugarak mélyre hatolását, és a sejt DNS-ek sugárzás általi károsodását.

Miért fáj, viszket és hámlik?

A szervezet a DNS és RNS-károsodásra adott azonnali válasza – mielőtt a megvastagodott sejtekben termelődött melanin akcióba lép – az, hogy az apoptózisnak nevezett folyamat részeként szándékosan elpusztítja a károsult sejteket. Teszi ezt azért, hogy csökkentse a valószínűségét a mutált sejtek szaporodásának, a malignus folyamatok kialakulásának.

A bőr legkülső rétegein lévő, elpusztított sejtek egyszerűen leválnak, ez nem más, mint a leégést követően tapasztalt hámlás jelensége.

A mélyebb bőrrétegekben elpusztított sejteket is ki kell a szervezetnek „pucolnia”.

Ez úgy történik, hogy az elpusztított sejtek kibocsátanak egy kismennyiségű genetiaki anyagot, amivel jelzik a szomszédos sejteknek, gyulladásos-válasz reakciót kell adni a külső hatásokra.

Ez ugyanaz a válasz, amit a szervezet a fertőzésekre ad; a véredények kitágulnak, megnő a  véráramlás, ezért forró az égett bőr, valamint bizonyos fehérjék túltermelése is része a folyamatnak, ami okozza a fájdalmat és a viszketést.

Ha nagymértékű a napégés, azaz nagyon nagy számú károsodott sejtet kénytelen a szervezet elpusztítani, akkor tapasztaljuk a hólyagképződés jelenségét, aminek az a lényege, hogy a sérült szövet mellé gyűlő vérplazma is elősegítse a gyógyulást.

Szóval, mindez a szervezetünk összehangolt bőrszövet regeneráló folyamata, ami szerintem egyszerűen csodálatos, de sajnos pokolian fájdalmas is.

Mit tegyünk, ha leégtünk?

Először is azonnal menjünk árnyékba, a napnak a közelében se legyünk!

Vegyünk hideg zuhanyt, hűtsük a bőrünket, ez enyhíti a fájdalmat, lehúzza a gyulladást és gyorsítja a gyógyulást.

Személyes véleményem, hogy legyünk óvatosak a jól ismert házipraktikákkal is. Alkalmazzunk inkább napozás utáni, könnyű és megfelelő hatásmechanizmusú készítményt, a választásnál fontos tudni, hogy mi kell a bőrünknek ilyenkor; hűsítés, hidratálás, hámosítás és gyulladáscsökkentés. Tökéletes választás például a PANDHY’S™  Cool & Calm kréme.

A legjobb persze, ha elkerüljük a leégést, amihez szintén kiváló formulákat kínálunk segítségül úgy, mint a PANDHY’S™ SunDuo, vagy akár a Spray On Shield.

Aki pedig semmit nem ken magára, annak javaslom, hogy legalább ne fésülje ki a haját a homlokából ?

Kívánok mindenkinek nagyon kellemes hétvégét és jó pihenést a nyárra!

Borbíró Gertrud

Webshopunkban mindenre találsz megoldást, sőt több termék közül is választhatsz, ami Neked a legmegfelelőbb.

Nézz körül a képre kattintva!