PANDHY’S™ POST #98 – Az üvegbe zárt napfény

Folyamatosan nézem a szakmai cikkeket, tájékozódom az aktuális trendekről, hogy minél több információval láthassalak el benneteket. Amikor ezt a cikket kezdtem összeállítani, pont beleütköztem vadabbnál vadabb hírekbe. (Drakulaterápia vs HIV, HIFU vs Inflam-ageing, hogy a hyaluron pen körül fortyogó indulatokról már ne is beszéljünk!)

A szépség szolgálóleányaiként mindannyian szeretnénk segíteni vendégeink szépségének, fiatalságának megőrzését, ám sokszor a pillanatnyi, azonnali eredmény hajszolása, mindenféle drasztikus beavatkozás, ami az elvesztett fiatalságot ígéri, elsőbbséget élvez a józan ésszel szemben.

Szerencsére a trend változni látszik! Az egyenarcú „Hogyan maradjunk fiatalok” szlogent felváltja a „Hogyan idősödjünk szépen” szlogen.

A bőr szép idősödésében pedig komoly szerep jut a bőrben zajló bonyolult biokémiai folyamatok befolyásolására képes növényi hatóanyagoknak.

Most, kérésre, a PANDHY’S™ Cosmix Tan Booster-t nézzük meg közelebbről!

„A CosMix TanBooster egy forradalmi, barnulást aktiváló, felgyorsító és meghosszabbító készítmény, amely a tamanu és a szűz szezámmag olaj, valamint zsírban oldódó, növényi alapú tirozin szinergiájából jött létre. A tirozin bőrfelületen történő alkalmazása segíti a barnulás felgyorsítását anélkül, hogy napoznánk, serkenti a melanin termelést, hozzájárulva ezzel a bőr barnulásához ultraibolya sugarak nélkül.”

Szívem szerint úgy hívnám, varázsolaj, de nem szeretném megbántani a többi, szívemnek kedves Boostert, szóval maradjunk az üvegbe zárt napfény elnevezésnél ?

A Földet érő nap sugarai 44%-ban látható fényből, 50%-ban infravörös sugárzásból és 6%-nyi ultraibolya sugarakból állnak. Ezen 6%-nyi sugárzási spektrum 3 féle ultraibolya sugárból áll. Legnagyobb részt UVA (barnító) sugarakból, lényegesen kisebb részben UVB (gyulladáskeltő) sugarakból és minimális UVC (fertőtlenítő) sugárból.

Egy kis tudományos érdekesség:

„Az UV sugárzás okozta pigmentatio elsősorban védelmi feladatot tölt be az újabb expozíciók okozta gyulladásos reakció és annak minden sejt- és molekuláris biológiai következményével szemben. Ez az élettani funkció a melaninszintézis stimulálása révén valósul meg és a melanin (M) fényszűrő (abszorbeáló és szétszóró) képességén, valamint szabadgyökkötő kapacitásán alapul. A bőr természetes festékanyaga, a barna vagy fekete, ciklikus, lúgban nem oldódó eumelanin és a vörösessárga, kéntartalmú, nem ciklikus, de lúgban oldódó feomelanin a hám basalis rétegének KC-i között 10:1 arányban elhelyezkedő melanocyták (MC-k) terméke.

Az MC-k száma kortól és testtájéktól függően igen különböző. Gyermekkorban a legmagasabb, az öregedéssel fokozatosan csökken. A krónikusan napfény-exponált bőrben szintén magasabb. Az arcon kétszer annyi MC van mm2 -enként, mint a gluteus területén. Bőrtípusonként viszont az MC-kben nincs számbeli különbség. A pigmentáltság mértékét az egyes MC-k melanizációjának foka és az M raktározásának módja határozza meg. A fehér (kaukázusi) emberek KC-iban a melanosomák kicsik és membránnal körülvett nagyobb komplexekbe tömörülnek, egy-egy sejtben számuk alacsony (~ 100), a feketebőrűekben jóval nagyobbak, egyenként és nagyobb számban (~ 400) raktározódnak egy-egy KC-ben és nemcsak a stratum basaléban, hanem még a szarurétegben is megtalálhatók. Ily módon a bőr pigmentáltsága alapvetően genetikailag meghatározott és a melanosomák nagyságától, mennyiségétől és eloszlásától függ, amelyet azonban az élet folyamán jelentősen befolyásol a napfény-expozíció.

Pigmentált elváltozások differenciáldiagnosztikája

Remenyik Éva (2011)

Barnaságunkat elsősorban tehát a melanin nevű pigmentanyagnak köszönhetjük, mely a bőrben található, melanint termelő sejtekben, az ún. melanocytákban szintetizálódik a tirozin nevű aminosav enzimatikus oxidációja során. A melanin pigment elnevezése a melasz (fekete) görög szóból eredeztethető. Ugyanennek a természetes festékanyagnak a változó mértékű mennyisége határozza meg hajunk és szemünk színét is. A melanin megoszlása testszerte többnyire egyenletes, bizonyos helyeken azonban, például a tenyerek és a talpak területén, akár hiányozhat is. A színanyag képződésének örökletes, veleszületett zavara az albinizmus, mely a bőr, a szőrzet és a szemek csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg.

A melanin elsődleges funkciója a sejtek, a bőr védelme a napfénytől, mégpedig úgy, hogy a festékanyag elnyeli az UV-sugárzást. Így a sötétebb bőrűek valamivel védettebbek a nappal szemben.

A tirozináz nevű réztartalmú enzim a tirozin nevű aminosavakat alakítja át dopakinonná, mely a bőrben a barna festék előanyaga. A réz esszenciális mikro-tápanyag, amely a szervezetünkben nemcsak a vörösvérsejtképzéshez, az RNS szintézishez, a fehérje anyagcseréhez, az egészséges idegekhez, hanem a haj és a bőr színéhez, illetve utóbbi rugalmasságának fenntartásához is szükséges. A cinkkel és a C-vitaminnal együtt ugyanis fontos szerepe van a bőr rugalmasságáért felelős elasztin előállításában. A réz éppen ezért ideális a ráncok kezelésére, a bőr rugalmasságának növelésére.

„Antidepresszáns” aminosavként a tirozin a legáltalánosabban a kedélyállapot javítására, és az agyi funkciók javítására használatos.

Talán ez is lehet egyik lehetséges magyarázata a napozás okozta boldogságérzetnek ?

Kis üvegcsénkbe rejtett növényi alapú tirozin tehát segíti a melanin szintézisét az UV sugarak káros hatásai nélkül!

De tartalmaz még Tamanu mag olajat:

Egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy a tamanu olaj varázslatos. Az olajat a trópusi tamanu fa magjából vonják ki. Finomítatlan, sűrű, sötétzöld formában kerül felhasználásra. Az a rengeteg csoda, amit a bőrünkkel művel, bőven kárpótol minket még a „nem túl csodás” illatáért is, ám ez a boosterben nem érezhető. A tamanu olaj igazi gyógyító képességét a benne található Calophyllic sav adja, amely segíti az új szövetek kialakulását, így gyorsítja a sebgyógyulást. Más komponensei antibiotikus, gyulladáscsökkentő vagy éppen ránctalanító hatásúak. A tudományos kutatások még nem fejtették meg teljesen az olaj titkát, annyira komplex összetételű.

Rejtettünk a fiolába szezámmagolajat is, amely a növényi olajok közül is az egyik legjobb és leggyorsabban ható öregedésgátló.

Már az ókori egyiptomiak is ismerték a rendkívüli szezámolajat, amely számos más jótékony tulajdonsága mellett remek antioxidáns, és rengeteg hasznos anyagot tartalmaz.

A szezámolajnak kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma −szezamin, szezamolin és szezamol−, bővelkedik omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakban, A-, E-, B1-, B2- és B3-vitaminban, valamint magnéziumban, foszforban és vasban. Mivel a sajtolt szezámmagolaj természetes tartósítószereket tartalmaz, a többi növényi olajnál hosszabb ideig tárolható, kevésbé hajlamos az avasodásra.

Könnyen és alaposan felszívódik, rendkívül eredményes a száraz bőr kezelésében: anélkül fertőtleníti, lágyítja és táplálja a vitaminhiányos, kiszáradt bőrt, hogy eközben nem teszi ragacsossá. Nem csupán puhítja, lágyítja és megszépíti a felső hámréteget, hanem a bőr mélyebb részeit is táplálja. Pótolja a bőrből hiányzó tápanyagokat, visszaadja a természetes megjelenését és tapintását.

Bőrrák, UV-sugárzás és fertőzések ellen is hatásos mivel bőségesesen tartalmaz E-vitamint, ami megköti a bőrt is károsító szabad gyököket, antioxidánsként gátolja a gyulladások kialakulását, védelmet nyújt a nap káros, UV-sugaraival szemben. A bőrre tapadó méreganyagok eltávolításában is segít a szezámolaj, amely feloldja a toxinok egy részét, egyúttal támogatja a sérült bőrsejtek regenerálódását és fokozza a vérkeringést.

Mit mondanak a tudósok?

Bizonyítékot találtak a szezámolaj UV-szűrő képességére a belgrádi egyetem szakemberei. A Pharmacognosy Reviews szaklapban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a szezámolaj a nap káros sugarainak 30 százalékától képes megvédeni a bőrt.

Ugye mondtam, hogy varázsolaj J

Összefoglalva tehát a növényi szinergiára bízva magunkat a PANDHY’S™ Cosmix Tan Booster káros UV sugarak nélküli egyenletes barnaságot biztosít, mintegy belülről támogatva a védekező mechanizmust, illetve segít tovább megőrizni a már megszerzett barna színt, ápolja, regenerálja, nyugtatja, ránctalanítja a bőrt. De a napvédelemről ne feledkezzünk meg!

Napsütésben gazdag júniust kívánok szeretettel, Melinda

Webshopunkban mindenre találsz megoldást, sőt több termék közül is választhatsz, ami Neked a legmegfelelőbb.

Nézz körül a képre kattintva!