PANDHY’S™ POST #97 – Természetes csodaszer: propolisz

„A csodálatos méhészeti termékek közül a propoliszt nemcsak a természetgyógyászat, hanem a szépségipar is szívesen használja alapanyagként. Örömmel gondolok vissza a fitoterápia tanulmányaimra, ugyanis a tanárom maga is méhészkedett. Ennek köszönhetően az apiterápiáról, vagyis a méhészeti termékekről szóló tananyagnál, mindig behozta megmutatni az adott termékeket, így a propoliszt is. Megszagolhattuk, megkóstolhattuk, jól szemügyre vehettük őket. Az ilyen tapasztalatok minden tankönyvi szövegnél többet érnek.

A propolisz (másik tisztességes nevén: méhszurok) egy ragacsos, barnás színű és édeskés illatú anyag, amit a méheknek köszönhetünk. Arisztotelész nem véletlenül nevezte a propoliszt „a fák könnyének”, ugyanis alapanyagául főleg a fekete nyárfa és a fűzfa rügyeinek gyantája szolgál. Ezt a méhek a legmelegebb déli órákban gyűjtik. Az enyvszerű anyagot összedolgozzák viasszal, és a kész propolisszal bevonják a kaptárak külső felszínét. Ezt azért teszik, mert a kaptárban a magas hőmérséklet magas páratartalommal párosul, ezért tömegesen tartózkodnak más rovarok, bogarak is a közelében. A méhek propolisszal tömik be a kaptárak réseit, így azt hermetikusan lezárják, védik, egyúttal kívül-belül fertőtlenítik is vele.

A természetes egészség- és szépségápolás terén pont ezt a fertőtlenítő tulajdonságát tudjuk mi, emberek is kiaknázni.

A propolisz általánosan jól hat minden szervrendszerünkre, erősít, regenerál, frissít, tisztít, fertőtlenít.

Belsőleg szépen gyógyíthatja főleg a légúti fertőzéseket, a húgyúti problémákat, de ajánlható gyomorfekély természetes kezelésére is. Mindezeken túl a propolisz fokozza a szervezet immunrendszerét és daganatellenes tevékenységét.

Külső kezelések során milyen esetekben használhatjuk?

  • nehezen gyógyuló sebek
  • horzsolások
  • vágások
  • gyulladások
  • égési sérülések

A propolisz remekül hámosít, ápol és hidratál. Bővelkedik antioxidánsokban, ezért védi a bőrt az oxidatív folyamatokkal szemben.

Ha érdekelnek a természetes egészség- és szépségápolási szakértői tippek, ajánlások, akkor várlak szeretettel személyesen a balatonfüredi Biotitok Gyógytékában (Balatonfüred, Kossuth u. 19.), a virtuális térben pedig a közösségi oldalamon: Lívia, a te gyógynövényszakértőd – Biotitok Gyógytéka.

Lívia, a te gyógynövényszakértőd

fitoterapeuta szakvégzettségű természetgyógyász”

Líviával a 2019-es VIPANDHY’S Szépségszakmai Edzőtáborban is találkozhattok, hiszen Ő az egyik vendégelőadónk. Részletek: www.pandhys.hu/viptabor

Propolisszal kapcsolatban pedig figyelmetekbe ajánljuk  COSMIX OLEO Aktív szett   egyik nagyágyúját, a propolisz kivonatot tartalmazó OLEO SLICK névre keresztelt aktív hatóanyagunkat, melynek kozmetikai hatásai:

  • ráncfeltöltés és simítás,
  • bőrjavítás,
  • akné kezelés,
  • táplálás és hidratálás,
  • gyógyító,
  • fertőtlenítő és helyreállító hatás,
  • tisztító hatás,
  • szabad gyökfogó képesség,
  • oxidatív stressz elleni védelem

Viszont ez csak professzionális kiszerelésben érhető el. Azonban ha emlékeztek alapítónk, Borbíró Gertrud kedvenc termékére egy előző cikkünkből (https://pandhys.hu/2019/05/15/kiderult-borbiro-gertrudnak-melyik-a-kedvenc-termeke/), akkor ismerős lehet a propolisz kivonat, mely a másik COSMIX nagyágyúban, a CALM BOOSTER-ben is megtalálható. Ez pedig már a lakosság számára is elérhető, akár webshopunkon is.

Szép Napot Kívánunk!

Webshopunkban mindenre találsz megoldást, sőt több termék közül is választhatsz, ami Neked a legmegfelelőbb.

Nézz körül a képre kattintva!