PANDHY’S™ POST #93 – Az éltető víz

Nemrég volt húsvét, melyhez tradicionálisan hozzátartozik a locsolás.

A magyar hagyományok között a húsvéti vízzel való locsolkodásban benne van az ősi óvó, védő, rontáselhárító, termékenységvarázsló, szakrális megtisztító szerep.

Tudjuk, hogy egy fárasztó nap után egy kellemes fürdőtől vagy zuhanytól nem csak külsőleg tisztulunk meg hanem akár mentálisan is.

De nézzük meg közelebbről, milyen feladatokat lát el a víz a szervezetben?

A felnőtt ember tömegének mintegy 50-70%-a víz. Egy 70 kg tömegű férfi szervezete például 40 liter vizet tartalmaz.

A legkevésbé látványos, de mégis az egyik legfontosabb feladata a sejtek anyagcseréjében van: oldószer, és a reakciók aktív szereplője. Szerepe van az energiát felszabadító folyamatokban és a fehérjék, szénhidrátok, zsírok szintézisében. A víz az emésztésben is részt vesz.

A víznek szállító (transzportaló) szerepe is van. A vitaminok, az ásványi anyagok, a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek vizes közegben jutnak el az egyes sejtekhez.

A hőmérséklet szabályozásában is aktív szerepe van: a bőr felszínéről elpárolgó verejték segítségével csökken a test hőmérséklete. A szervezet a fölösleges salakanyagokat a vizeletbe választja ki, ezért fontos szerepe van a kiválasztás folyamatában is.

Testünk vízkészletének 10-20%-a a bőrben található. A víz a sejtek alapvető alkotóeleme, emellett szükséges a bőr felső rétegében (szarurétegben) található sejtek (korneociták) éréséhez és a természetes hámlás folyamatához is.

Amikor a bőr víztartalma csökken, száraz lesz a felhám tapintása, hámlik, feszül, kipirosodik, mélyülnek a ráncok. Ilyenkor nem csak hogy kevésbé ellenálló a bőr a kórokozókkal szemben, de az allergiára is hajlamosabbá tesz. A felszínén lévő hidrolipid réteg csak kisgyermek korban ideális, később az időjárás, az életmód, a táplálkozás befolyásolása miatt sérül, dehidratált lesz.

Ha a bőr jól hidratált, lágy, selymes, rugalmas tapintású és a felszínén enyhén savas kémhatású, akkor ellenáll a kórokozóknak, így kevesebb az esély az allergiára, és a gyulladást kiváltó anyagok is nehezebben jutnak a bőrbe. A bőr túlzott vízveszteségét okozhatja a szél szárító hatása, a nap, a hideg, vagy melegben a túlzott verejtékezés. Ha túl sokszor mossuk meg a bőrünket vízzel, az is okozhat kiszáradást, nem is beszélve a lúgos szappanok használatáról.

Tehát a jelszó: hidratálás kívül-belül!

Az otthoni hidratálás segítői a PANDHY’S™ Tárházából:

  • PANDHY’S™ Sigmaline Mosakodóhab
  • TD™ Szappanok
  • TD™ Hajtonikok
  • PANDHY’S™ HydroBase krém
  • PANDHY’S™ Sweetcare krém
  • PANDHY’S™ virágvizek
  • PANDHY’S™ BeauTea teák
  • PANDHY’S™ Muti Mol Hya Gel hiarulonsav
  • Cosmix személyre szabott krém + PANDHY’S™ COSMIX Combo-HydroControl
  • Cosmix Sprayon Body Milk + PANDHY’S™ COSMIX Combo-HydroControl

Extra tipp:

  • Szépségtea naponta 3 csésze (három hétig)
  • PANDHY’S™ virágvíz + PANDHY’S™ Multi Mol Hya Gel ampulla (arcpermet minimum két óránként)
  • Cosmix Sprayon Body Milk + PANDHY’S™ COSMIX Combo-HydroControl- nyakra-dekoltázsra

Az eredmény nem marad el! ?

Szeretettel, Melinda

Webshopunkban mindenre találsz megoldást, sőt több termék közül is választhatsz, ami Neked a legmegfelelőbb.

Nézz körül a képre kattintva!