PANDHY’S™ POST #88 – Hideg-e a menta?

A kérdés beugratós!

Bár éppen mindenki annak örül, hogy végre előbújtak az első igazi napsugarak és alig várjuk, hogy kabát nélkül évezhessük a meleget, kettőt pislantunk és megérkezik a nyár, és idén is ígérik hozzá a kánikulát.

Akkor pedig alig várjuk majd a hűs mentás limonádé, a mentatea vagy uram bocsá’ Mojito enyhülést adó hűs cseppjeit.

De vajon hideg-e a menta?

Bevallom, a cikk írásához az ihletet az új termékünk adta, egyszerűen annyi, számomra kedvenc növényi összetevő van benne, hogy már most imádom!

De a főszerep, legalábbis érzékelés szempontjából mégiscsak a mentáé.

A mentában található mentolnak köszönhető, hogy hideget érzünk, amikor megízleljük.

A mentol ugyanis azt az üzenetet küldi az agynak, hogy a terület, amellyel érintkezik, hidegebb, mint a környező felületek – még akkor is, ha valójában ugyanolyan a hőmérsékletük.

A mentol kölcsönhatásba lép a TRPM8 nevű fehérjereceptorral, amely a hőmérséklet-változást érzékeli, és minden hideget érzékelő idegsejtünkben megtalálható. Ha a TRPM8 receptorok úgy találják, hogy megváltozott körülöttük a hőmérséklet, megváltozik az alakjuk, és kalcium-ionokat vesznek fel magukhoz, amelyek az idegsejthez kapcsolódnak.

Ennek hatására feszültség halad az idegsejtek felé, az agyunk pedig úgy érzékeli, hogy hőmérséklet-változás történt. A TRPM8 receptorokat tehát a meleg és hideg mellett a mentol is beindíthatja.

A tudományos vizsgálatok adatai szerint a bőr felületén nem egyenletes a hideg és a meleg érzékelő pontok eloszlása. Ezeknek az érzékelő pontoknak az átmérője néhány milliméter. Jóval több hideg érzékelő pont van a testen, mint meleg érzékelő pont. Így például az alkaron minden 100 mm2-en 7 hideg érzékelő pont van és 0,24 meleg érzékelő pont.

A hideg- és melegérzet kiváltását nemcsak a receptorok száma befolyásolja, hanem az is, hogy a hideg receptorok csatornái myelinizáltak e. A myelin – amely elektromos szigeteléshez hasonló – az agy idegsejtjei között sokkal gyorsabb és hatékonyabb kommunikációt tesz lehetővé. Így az információ a hidegérzetet illetően 10 – 20 m/s sebességgel áramlik az agy felé, míg a meleg érzetet érintő információ 1 – 2 m/s sebességgel áramlik a nem myelenizált idegcsatornákon. Ennek megfelelően a hideg ingerre sokkal rövidebb idő alatt reagál az ember, mint a meleg ingerre.

Ez pedig jól jön majd a nyári kánikulában!

Nos, ki szeretne többet megtudni az új PANDHY’S™ családtagról?

Szép, mentaillatú hétvégét kívánok, Melinda