PANDHY’S™ POST #67 – Barátunk, a Paratölgy

Barátunk, a Paratölgy

A palackokat lezáró parafa dugókat szinte mindenki ismeri. Azok pedig, akik egyéb parafa termékkel is foglalkoznak, azt tapasztalják, hogy életük természetes részévé válik, és rácsodálkoznak azokra, akik nem is sejtik, milyen sokféle alkalmazási lehetősége van ennek az örökké megújuló, igazán természetes és tiszta anyagnak.

Mint bárányon a gyapjú, úgy fejlődik ki a fa kérge, és minden hántás után újra meg újra megnő. 

Ám ne gondoljunk egy különleges, nehezen elérhető, drága, egzotikus és ritka növényre!

  • A 10-12 méter magas, és 150-200 évig is élő paratölgy (Quercus Suber L.) a mediterrán vidéken él, de a legterjedelmesebb ültetvények Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszorszában, Marokkóban, Algeriában, és Kínában a Jangce parvidékén találhatók.

A paratölgy törzsén és a nagyobb ágakon a kéreg viszonylag gyors fejlődéséből vastag, rugalmas, puha, könnyű réteg képződik, amely óvja a növényt az időjárás hatásaitól, a vizet nem ereszti át, ugyanakkor lélegzik. Maga a tölgyfa a mérsékelt éghajlati öv szinte bármely területén megél, azonban ezt az érdekes kérget csak a Földközi tenger partvidékein és egyes kínai tájakon tudja kifejleszteni.

Akár a jó szőlőt, a parafát is a talaj minősége, a tenger közelsége, a levegő páratartalma és a nap sugárzása alakítja ki.

A pararéteg táblái a fáról maguktól is leválnak, azután pedig újra képződnek.

Az első kérget a fa 25 éves korában hántják le, majd a hántást kilencévente megismétlik.

  • A kéreg sokoldalú használhatóságát már nagyon régen felfedezték. Az ókorban halászhálókra kötötték, mentőövet készítettek belőle, de arról is szól a fáma, hogy még hajnövesztő szerként is használták. Hogy milyen sikerrel, arról nem szól a történetírás.

A parafa sikertörténete a „csillag születésével” a habzóbor, majd később a pezsgő felfedezésével kezdődött. A XVIII. század végén Dom Perignon, egy francia bencés apátság pincemestere készítette a gyöngyöző bort, és arra is rájött, hogy a parafa kérgével, majd később az ebből készült dugóval szinte tökéletesen le lehet zárni a palackokat.

A XIX. század hatvanas éveiben egy vitorla impregnálását próbálták megoldani parafa porral, lenolajjal. Az eredmény a burkolati iparág forradalmához vezetett, feltalálták a linóleumot. Ezzel párhuzamosan fejlesztették ki az első parafa szigetelő lapokat és az első parafa padlóburkoló lapokat. Mint hő- és hangszigetelő termék nagyon népszerű lett, az írások szerint a Titanic elsüllyedése után hetekig úsztak az óceán hullámain a szerencsétlenül járt hajó hűtőházának parafa táblái.

A paratölgy rög a parafa előállításának mellékterméke. Gazdag gyulladásgátló molekulákban (>50% triterpének). Ezt a rendkívül aktív, polifenolokban gazdag nyersanyagot keverjük a paratölgy gyökeréből, leveleiből és virágából nyert kivonatokkal.

A triterpén:

  • gyulladáscsökkentő
  • érösszehúzó
  • fokozza a kapillárisok rugalmasságát, csökkenti áteresztőképességüket és ezzel az ödémaképződést

Mindannyiunk szervezete reagál a sejtszintű agresszióra és sérülésekre a megfelelő gyógyulási, regenerációs folyamattal. Tudni kell azonban, hogy a gyógyulási folyamatot követően keletkezett hegek, szövetek lényegesen sebezhetőbbek, mint az eredeti szövetek. Tudományos kutatások azt mutatják, hogy az ezen legyengült, sérülékeny szöveteket érő ismétlődő traumák egy krónikus gyulladásos állapothoz vezetnek, amely állapotot a tudomány az „inflamm’aging” névvel ír le. 

A legtöbben ismerik és felismerik a bőr felszínén látható bőrgyulladást, ahol a bőrpír jelzi a fertőzést, irritációt vagy diszkomfort érzést. A gyulladás azonban láthatatlan is lehet.

Minden bőr – és természetesen a meggyengült vagy idős bőr különösen – ki van téve a gyulladásnak, akár kismértékben is. Ez a háttérben meghúzódó gyulladás az, ami végül kimeríti a test védelmi rendszerét, lebontja a fiatal bőr fenntartásához szükséges fő bőr struktúrákat, és végsősoron elvezet a kollagén és elasztin valamint a bőr védelmi rendszerének leépüléséhez.

És itt jön a mi már jól megismert barátunk a paratölgy, melynek kivonata a PANDHY’S™ Cosmix Oleo Calmban és a PANDHY’S™ Cosmix Calm Boosterben is megtalálható, melyeket a személyreszabott Cosmix kezelésekben és a bőr és lélekszépítő rózsakvarc masszázsban is alkalmazhatunk. (Képzéseinkről honlapunkon találsz bővebb információt.)

Csodákra képes gyulladt, érzékeny, rozaceás bőrök esetében.

Tájékoztassuk erről vendégeinket is, had ismerjék meg ezt a csodálatos növényt és a belőle készült fantasztikus készítményeinket!

Egészséges, szép bőrt kívánok szeretettel,

Melinda

Webshopunkban mindenre találsz megoldást, sőt több termék közül is választhatsz, ami Neked a legmegfelelőbb.

Nézz körül a képre kattintva!