PANDHY’S™ POST #66 – Bőrünk illata

Manapság mindenféle mesterséges illattal fedjük el bőrünk természetes illatát. Miket is használunk nap, mint nap?  Tusfürdő vagy szappan, dezodor, parfüm, testápoló, sampon, hajbalzsam. A legtöbb kozmetikum túl illatosított, sőt kellemetlen lehet, ha az alapvető, meghatározó illatok keverednek. Rengeteg kozmetikai termékeket gyártó cég illatokkal próbálja minél vonzóbbá, eladhatóbbá tenni termékeit. Gondoljunk csak vissza a kólás hajsamponra, szerintem nem volt olyan gyerek, aki akkoriban ne akarta volna kipróbálni!

Ez miért is rossz? Átverjük vele egyik legfontosabb érzékszervünket, az orrunkat. A bőr természetes illata sok információt rejt magában. Nem hiába fontos része az állatvilágnak, mint egy részletes önéletrajzot hordozunk magunkkal. A feromon egy olyan kémiai vegyület, amely a természetben megtalálható, így a mi szervezetünkben is. Fontos szerepet játszik a nemi viselkedésben és a párválasztásban. Az állatvilágban és az embereknél is segítségünkre van az illat, ugyanis a potenciális partner génjeiről nyújt felvilágosítást. Szaporodás szempontjából a különböző gének az előnyösek. Természet adta képességünk, hogy a hasonló génállománnyal rendelkezőket kiszagoljuk, és egészen egyszerűen nem tetszik az illatuk. Napjainkban ez már nem egyszerű a különböző kozmetikumok miatt. Amikor azt mondja nekünk egy férfi, hogy „szeretem az illatod”, teljesen meglepődünk, zavarba jövünk, hiszen mi sem ismerjük a saját illatunkat. Manapság ez a kijelentés felér egy szerelmi vallomással.

Bőrünkben több millió izzadságmirigy található különböző helyeken, amelyek más és más összetételű szagokat bocsájtanak ki, attól függően, milyen hatás ér minket, pl. öröm, harag, düh, stressz, és hol helyezkedik el.  Alvás közben és stressz hatására más szagot árasztunk magunkból. A kutyáknak hihetetlenül kifinomult a szaglásuk, messziről felismerik azt az embert, aki tart tőlük, szinte azonnal kiszagolják a félelmet.

Minden ember bőre más kémhatású, amit rengeteg külső és belső tényező befolyásol. A táplálkozás minősége, mennyisége, időjárás, hangulat és a bőrünk pH-értéke.  Ezért van az, hogy ugyanaz a parfüm másik ember bőrén más illatkompozíciót alkot, és más illatot erősít fel. Ugyanennek köszönhető az is, hogy ugyanaz a parfüm más időszakban másképp érződik rajtunk. Nagyszerű példa a gyerekek bőre. Ők nem használnak még semmilyen kémiai anyagot, illatuk mégis finom és különleges. A kisbabákon pedig az anyatej édes illatát érezni, az ő szervezetük még nem találkozott semmilyen káros anyaggal.

Szerencsére, ahogy a smink terén is, a nők ízlése egyre kifinomultabb, és kerülik a hivalkodó parfümöt, ami szinte már orrba vág. Egyre népszerűbbek a lágyabb, harmonizáló illatok.

A PANDHY’S™, COSMIX és TrueDelight™ kozmetikumok nem tartalmaznak hozzáadott parfümöt. Illatuk csakis a hatóanyagoknak, természetes olajoknak köszönhető, amelyek egy bizonyos idő után elillannak, bőrre gyakorolt hatásuk azonban hosszan megmarad. Ezért nagyszerű harmóniát alkotnak bőrünk természetes illatával, és nem próbálják meg mindenáron elfedni.

Illatos hétvégét mindenkinek!

Reni