PANDHY’S™ POST #59 – A zsírszövetekről és az elhízásról

A zsírszövetekről és az elhízásról

Elragadó, ugye?! Hát valóban el lehet képzelni kellemesebb témát így a nyár derekán, de az örök aktualitását viszont nem kérdőjelezhetjük meg.

Aktualitásként itt vagy mindjárt a közelmúltban piacra dobott Burn & Firm készítményünk, amit a felületes szemlélő tekinthet csak egyszerűen egy újabb kontúr-korrektornak, ami a jó öreg kapszaicin hatásával operál.

Ez azért nem ilyen egyszerű, mert miért is csináltunk volna egy olyan terméket, ami semmi újat, vagy különlegeset nem hordoz.

Mielőtt rátérnénk a termékünk újszerű és különleges hatásmechanizmusára; beszéljünk egy kicsit a zsírszövetekről és az elhízásról!

A zsírszövet zsírokat és olajszerű anyagokat tartalmazó sejtekből álló szövetféleség. Elsősorban a bőraljában és a nagyobb szervek (pl. a vese és a szív stb.) körül található. Energiaraktárként, mechanikai védő és szigetelő rétegként működik.

Kétféle zsírszövet van a szervezetünkben; a fehér és a barna szírszövet.

A fehér zsírszövet biztosítja a szervezet energiatartalékát, valamint a bőr alatt elhelyezkedő hőszigetelőként gátolja a kihűlést. Míg egy bizonyos mennyiségre szükség van belőle, addig ha nagymennyiségben felhalmozódik az káros az egészségre és több kóros elváltozás okozója lehet.

A legártalmasabb fehérzsírszövet fajta a viszcerális zsír a szervek közelében és az artériákban található, hatására a szervezetben állandó a gyulladás. Zsigeri zsírnak is nevezik, szerepet játszik a stresszhormon termelésében.

A fehérzsírsejtek triglicerid-lipázai elsősorban hormonokra érzékenyek (intracelluláris lipázok); akkor lépnek fokozottan működésbe, amikor éhezéskor fokozódik a növekedési hormon, a lipotrop hormon, a melanocitaserkentő hormon, az ACTH és a glukagon elválasztása.

A barna zsírszövet a zsírszövet kissé sötétebben színeződő régiója, amely megtalálható az emberi újszülöttekben és a hibernáló állatokban a mellkas körül a nyaki és a háti régióban.

A barna zsírszövet dúsabban el van látva vérerekkel, a sejtjeiben számos mitokondrium van (ettől ered a barnás színe a citokrómoxidáz nagyon koncentrációja miatt).

A barna zsírszövetben levő zsírokból gyorsabban és nagyobb mennyiségben szabadítható fel hőenergia magukban a zsírsejtekben, feladata, hogy hőt termeljen, és kalóriát égessen, ezért jelenléte segít a fogyásban. A barna zsírsejtek mennyisége azonban a születést követően folyamatosan csökken a szervezetben. Az emberekben az elhízás egyes típusai pont azzal vannak összefüggésben, hogy az érintett egyénekben nincs vagy nem működik a barna zsírszövet.

Mivel a hőtermelés a legfontosabb feladata, a hidegben végzett intenzív mozgással lehet a szervezetet rávenni, hogy több barna zsírt tartson fenn, ez azonban a testsúly kialakítására inkább csak a mozgás miatt elégetett kalóriákon keresztül hat.

A barna zsír általában a talpon, a tenyéren, a tarkón, vállon, kulcscsonton, a gerincoszlop tetején és a lapocka felső részén található, legvastagabb rétegben pedig a hasi aorta körül van.

És itt jutottunk el a lényegig; a Burn&Firm krém, különleges hatóanyagkombinációja nem kisebb dologra képes, minthogy a fehérzsírsejteket barna zsírsejtekké konvertálja, minek köszönhetően aktív zsírégetés megy végbe a zsírsejtekben.

Egy újabb fineszes mechanizmus a szépség szolgálatában! Gyönyörű dolog a tudomány, hová is lennénk nélküle…

Nagyon szép hétvégét kívánok Mindenkinek!