PANDHY’S™ POST #49 – Emésztőrendszer zavarai okozta bőrproblémák

A kozmetikai szakma szépségeit gondolom nem kell Nektek bemutatni. Az, ahogy nap mint nap megszépítjük vendégeinket és hálásan távoznak tőlünk, az érzés leírhatatlan. Sokunknak mások segítése is célja, ezért mondhatom a miénk nem csak egy szakma, hanem hivatás.

Éppen ezért fontos, hogy tudjuk hol és hogyan segíthetünk vendégeinknek. Hangsúlyoznom kell, nem vagyunk orvosok, viszont ha valami elváltozást tapasztalunk a bőrön, azonnal küldjük tovább klienseinket szakemberhez.

A következőkben az emésztőrendszer zavarai okozta bőrproblémákat fogom bemutatni és hogy hogyan ismerjük fel.

Ha az emésztés normális működését külső vagy belső okok felborítják, megzavarják, akkor a bőrön rövid időn belül látható, emésztőrendszer okozta kozmetikai hibákat fedezhetünk fel.

Sápadt, fakó, petyhüdtté vált bőrt észlelhetünk, ha a gyomorban és a bélrendszerben bármilyen hurutos megbetegedés lép fel. Gyomorrontás esetén akár akné is kialakulhat. Az emésztőnedvek fokozott vagy csökkent működése (savtúltengés vagy savhiány) tartósan pigmentfoltok kialakulásához is vezethetnek.

A bőrben nemcsak felszíni, de mélyrétegi vízhiány is kialakulhat hosszan tartó hasmenés következtében. Ugyanis a vastagbélből szívódik fel a víz és a benne oldott ásványi sók, amiből hasmenés esetén nem tud kellő mennyiség felszívódni.

Máj- és epebetegségek okozta zavarok következtében a bőr sápadt, tónustalan és sárgás színű. Emellett gyakran pigmentfoltok is megjelennek az arcon. A sárgaság (az epefesték bőrbe is kerül) jellegzetessége, hogy a bőr sárga színűvé, hámlóvá és viszketővé válik.

Amikor a szervezet egyes tápanyagokkal szemben túlérzékenységet mutat, akkor viszkető csalánkiütés jelenik meg. Fontos, hogy ilyenkor ne vakarjuk a bőrt, mert hosszas mechanikai hatásnak van kitéve, akkor könnyen megvastagodhat.

Ha bármikor bőrelváltozást észleltek, feltűnően sápadt vagy makacs seborrhoeás, aknés bőrrel találkoztok, mindig tapintatosan érdeklődjetek a vendég egészségi állapota és emésztése felől. A legtöbb, amit tehetünk, hogy javasoljuk szakorvos mihamarabbi felkeresését.

További szép napot és sikeres munkát kívánok mindenkinek!

Reni