Lehet a bőrápolási rutinunk a legjobb a világon, de ha nem megfelelő sorrendben alkalmazzuk a termékeket, a bőr nem fogja élvezni a kezelés összes jótékony hatását.

A helytelen sorrendiség nemcsak csökkentheti a bőrápolás általános hatékonyságát, de ahhoz is vezethet, hogy a bőr irritált, dehidratált lesz, vagy “kirügyezik”. Íme, egy kis útmutató a bőrápoló termékek alkalmazására:

  1. lépés: Sminklemosó

Az első lépés mindig a sminkeltávolító, ami lehet olaj, hab, tej, vagy micellás víz.

  1. lépés: Arctisztító

Használjunk kímélő, szulfátmentes arctisztítót.

Miután a sminket már eltávolítottuk, itt az ideje, hogy ténylegesen megtisztítsuk a bőrt. A reggeleket kezdhetjük ezzel a lépéssel. Esténként ez a lépés azt is biztosítja, hogy ne maradjon semmilyen sminkeltávolító maradék a bőrön (ami irritációhoz vagy pattanások kialakulásához vezethet).

  1. lépés: Hámlasztó és / vagy Toner

A savas alapú tonerek finoman hámlasztják a bőrt, és előkészítik arra, hogy befogadja a kezelés során használt termékeket.

Nagy támogatója vagyok a tisztítás utáni napi, enyhe hámlasztásnak alfa- vagy béta-hidroxi-savakkal. Mindaddig, amíg nem visszük túlzásba, pozitív különbséget fogunk észrevenni a bőrstruktúra, tónus és tisztaság tekintetében. Ezen túlmenően ez a lépés segíti az elhalt sejtek eltávolítását, amelyek akadályozhatják a többi termék felszívódását.

Ha mechanikus és enzimes hámlasztást szeretnénk alkalmazni, akkor a porkoncentrátumok, például a habporok vagy a habszivacsok, valamint az abrazív anyagok, mint a só vagy a cukor stb. kombinációja lehet gyengéd módja az elhalt hámsejtek fizikai eltávolításának.

Ha nincs hámlasztás, akkor jó ötlet egy kiegyensúlyozó toner használata végső tisztító lépésként, amely visszaállítja a bőr pH-értékét, és előkészíti a bőrt a további bőrápolók befogadására, erre a célra bármilyen virágvíz kiváló opció.

  1. lépés: Terápiás Készítmények

A terápiás készítményeket a letisztított bőrön alkalmazzuk. Ezek a legaktívabb formulák, fontos, hogy akadálytalanul felszívódjanak a bőr mély rétegeibe.

Ebbe a kategóriába tartoznak a pattanások elleni készítmények, antioxidánsok, szérumok, olajok, leave-on hidroxi-savak, stb. Antioxidánsokat alkalmazhatunk reggel és este is.

  1. lépés: Hidratáló permet és/vagy szérum

A hidratáló permeteket és a szérumokat a testesebb krémek és olajok előtt kell alkalmazni.

Mindenkinek hasznára válik, ha ezeket beépíti a rutinjába. Ha a bőr normál vagy zsíros, akkor a könnyed nedvesítőszerek megadhatják az összes szükséges hidratálást, különösen, ha sminket is felteszünk. Szintén fontosak azok számára, akiknek száraz vagy dehidratált bőrük van.

A permet előzze meg a szérumot. (használhatjuk a permetet ismét a hidratáló használata, az olaj vagy a smink előtt, megakadályozandó a vízvesztést).

  1. lépés: Kémiai fényvédő

Én személy szerint nem ajánlom a kémiai fényvédők használatát, ha mégis alkalmazzuk, akkor azt a hidratáló krém előtt kell felhordani. Ez a működési- és hatásmechanizmusa miatt van így, kerülendő, hogy krémes, zsíros termékek akadályozzák a felszívódást és / vagy felhígítsák azt, csökkentve a fényvédelmet.

  1. lépés: Hidratáló és szemkörnyék-ápoló

A hidratáló krémek enyhítik a száraz bőr szomjúságát, szemkörnyék ápolóként is funkcionálhatnak.  Nem mindenkinek van rá szüksége! Normál és zsíros bőrtípus esetén lehet, hogy elég a szérum alkalmazása. Ha az arckrémek túlságosan táplálóak és testesek, akkor előidézhetnek pattanásokat, azoknál, akik erre hajlamosak.

  1. lépés: Arcolaj

Az arcolaj egyebek mellett akadályozza a bőr nedvesség-vesztését. A száraz és érzékeny bőrűeknek az arcolajat egy utolsó bőrápolási lépésként kell használniuk.

Ha a bőr normál vagy zsíros típusú, akkor az olajat a hidratáló előtt kell alkalmazni, vagy alkalmazhatjuk az olajat a 7. lépésben tárgyalt krémhez keverve, azzal együtt felkenve.

A pattanásra hajlamos bőrtípusú, vagy nagyon problémás, gyulladt bőrrel kezelt vendégek esetében a kezeléshez használt olajakat pattanások elleni kezelésként kell használni a “4. lépés” pontjában leírtak szerint.

  1. lépés: Ásványi smink és fizikai fényvédők

Ahhoz, hogy az ásványi fényvédők hatékonyak legyenek, a bőr tetején kell lenniük, tehát az utolsó bőrápoló termékként kell felvinni a nappali ápolás során.  A kémiai szűrőktől eltérően a cink-oxid és a titán-dioxid a bőrfelszínen fejti ki hatását, visszaveri az UV sugarakat.

  1. lépés: Alapozó

Végül felkenhetjük a hagyományos alapozót, amennyiben ezt szoktunk használni!

 

Konklúzió

A megfelelő sorrendben, rétegezve kell használni a bőrápolási termékeket a maximális hatékonyság elérése érdekében.

Kétségek esetén az az általános szabály, hogy a termékeket a legkönnyebbtől indulva, a legnehezebb felé haladva vigyük fel.

 

Jó szépítkezést!
Borbíró Gertrud

Webshopunkban mindenre talál megoldást, sőt több termék közül is választhat, ami Önnek a legmegfelelőbb.

Nézzen körül a képre kattintva!