PANDHY’S™ Post #8 – Fűben, Fában az Orvosság

Fűben, fában az orvosság.

Itt az ősz a különböző vírusos, felsőlégúti megbetegedések, az immunerősítés és a melegítő gyógyteák időszaka.

A növények és gyógyhatásuk…

Ha csak egy kicsit is belegondolunk, milyen keveset tudunk a világról, elismeréssel kell adóznunk őseink előtt, akik bámulatos megfigyelőképességgel tárták fel a természetes gyógyszerek tárházát. A természet ezrével kínál különleges és fontos gyógyszereket. Csodálatos, ahogy az egymást követő nemzedékek a hatásosnak és veszélytelennek ítélt készítményeket átvették. Így a növények gyógyhatása sok ezer emberöltőn át lehetett az értékelés és ellenőrzés tárgya.

Friss vagy szárított növények, illetve növényi alapú termékek használata egy-egy betegség megelőzésére, kezelésére és gyógyítására a 19. század közepéig szinte egyeduralkodó volt az orvostudomány terápiás lehetőségei között. Ezt követően viszont a medicina figyelme a szintetikusan előállított hatóanyagok felé fordult, s ezek olyan előnyre tettek szert a fitoterápiával szemben, hogy a gyógynövényekkel való gyógyítás sok akut betegség esetén elavulttá vált. A gyógynövényekkel történő gyógyítás mégsem tűnt el teljesen az orvostudomány eszköztárából. Az elmúlt 20-25 évben, a fogyasztók újra felfedezték a növényi szereket. A gyógynövény-alapú szerek gyógyszertári és azon kívüli forgalmazásában markáns jelenség a más kontinensekről, főleg Ázsiából és Dél-Amerikából ( pl.Peru) behozott drogok és változatos színvonalú és összetételű termékek megjelenése és forgalmazása. Ezek egy része Európában is kedvelt lett gyógynövényteaként, nyersanyagként, sőt hivatalos lett az európai és nemzeti gyógyszerkönyvekben. Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek egyes tradicionális (pl. kínai, indiai) vagy alternatív (Bach-virágterápia, antropozófia, homeopátia) terápiás rendszerek szerei a piacon.

Valamelyik nap futottam össze a következő reklámszlogennel:

 „ A maca energizáló hatása férfiaknak.”

Elgondolkodtatott, mennyi minden van körülöttünk, amit úgy vélünk, hogy ismerünk, de lényegében semmit sem tudunk róla.

Na nézzünk két példát erre a Dél-Amerikai régióból… mondjuk Peruból.

Elsőként, MACA, vadon növő retek szerű növény, az Andok lejtőin termelik 4000 méter feletti magasságban, és már évezredek óta használják a Peruban, perui Ginzengnek nevezik. A tudományos kutatások szerint a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban valamint tápanyagokban és energizálókban.

Főbb hatásai:- hormonháztartás szabályozó, használhatjuk rosszkedv és az általános kedvetlenség ellen, csökkenti a stresszt és a fáradtságot, valamint serkenti az immunrendszert, és a javítja a testi teljesítőképességet.

Arckezelésbe építve energizáló, bőrvédő, tápláló és antioxidás hatással rendelkezik a természetes fényvédelem mellett.

Leggyakrabban tabletta, por vagy különféle kivonatok formájában juthatunk hozzá.

kepteaMásikként, a macskakarom, az Amazonas hegységeiben és folyópartjain, a brazil és perui őserdőkben honos kúszónövény, amely az őserdő fáira kapaszkodik erős tüskéivel, karmaival. Bár az indiánok a növény leveleit és gyökerét is felhasználják a gyógyításhoz, a fontos hatóanyagok legnagyobb mennyiségben a növény belső kérgében és az ehető háncsrétegben találhatók.

Főbb hatásai: – Immunerősítő, csillapítja a gyulladásokat, enyhíti a fájdalmat.
Említésre méltó hatást lehet vele elérni az arthritis (ízületi, gyulladás), a bursitis (nyálkatömlő-gyulladás) és a gastritis (gyomornyálkahártya-gyulladás) kezelésénél.
Sejtvédő (antioxidáns) tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet regenerálódását, csökkenti a bőr akut és krónikus gyulladásait.

Leginkább teaként fogyasztjuk.

A gyógynövények többségénél nincs konkrét egyértelmű tudományos magyarázat a működésük miértjére, vagy egy konkrét irányított működési területük, mint a gyógyszerként használt kemikáliáknál, hatásukat a visszajelzések és a több évezredes tapasztalat alapján ismerhetjük el.

A vendégek jelentős része bízik a kozmetikusában és ez a bizalom generációk munkájának eredménye. A szakértelmen alapuló, gyógynövényekre, gyógynövény alapú termékekre vonatkozó tájékoztatás fontos terület, etikai elvárás, de a hosszútávra tervező üzletpolitika is csak ezen alapulhat.

További személyes tapasztalatok és információk ügyében keresse fel PANDHY’S™ kozmetikusát, a CosMix –  your blend your beauty kabin  kezelése és otthonra ajánlott személyre szabott szépsége érdekében!

Kellemes regenerálódást és szépülést kívánok mindenkinek a perui gyógynövények csodás hatóanyagaival!

Szandi