Kedves Olvasó!

 

Remélem, Mindannyiuknak jól indult az őszi szezon, tele vannak szép feladatokkal, kihívásokkal és remekül vannak!

Itt vagyok ismét egy kis háttér információval. Az alábbiakban a glicerinről lesz, mégpedig azért mert a közelmúltban felmerült, hogy a glicerin nem kívánatos összetevő a kozmetikumokba vízelvonó hatásánál fogva. Ismét a fél információk és a féligazságok egy gyöngyszeme!

Nézzük mi is ez a glicerin;

A glicerin 3-értékű cukoralkohol, három darab hidrofil alkoholos hidroxilcsoportot tartalmaz. Ennek köszönhetően erősen higroszkópos anyag, természetes zsírok, olajok (trigliceridek) enzimatikus lebontásából származik. A BŐR természetes nedvességmegkötő faktorának ÖSSZETEVŐJE!

Kozmetikai készítményekbe – egyebek mellett -hidratáló hatása, miatt teszik, az aránya jellemzően nem haladja meg a 8-10%-ot, ahogy erre egyébként a kozmetikus képzés is kitér, tehát joggal feltételezhetjük, hogy ez minden kozmetikus végzettségű személy számára ismert evidencia.

A glicerint vagy természetes olajok elszappanosításából nyerik, vagy szintetikusan állítják elő. Mi az előbbi módon pálma, illetve kókusz olajból nyerjük.

Meg kell jegyeznem, hogy anyagok kémiáját tekintve kizárólag csak az anyag TISZTASÁGA a mérvadó, legyen az növényi, vagy állati  (ti. pl. disznózsírból is előállítható, vö. a XIX. századi gyertyagyártás – amikor is a gyertyák többnyire disznózsírból készültek! ) eredetű, vagy éppen szintetikus.

A glicerin az emberi sejtekben természetesen előforduló molekula (anyagcsere termék) egyik jelentősége éppen abban áll, hogy képes a vizet szállítani a sejtek között (higroszkópos jelleg).

A higroszkópos természetéből adódóan logikus módon, nagy töménységben vízelvonó hatású, a hidrofil alkoholok már csak ilyenek, kell nekik a víz, de ez a természete krémekben/lotionokban nem a bőr víztartalmának terhére nyilvánul meg, hiszen ahogy azt – ha máshonnan nem is, de kozmetikus tanulmányaiból – mindenki tudhatja, ezek az olaj a vízben (O/W) típusú emulziók átlagosan 75% vizet kell, hogy tartalmazzanak, ez pedig olyan arány, ahol a glicerines készítmény semmiképpen sem vízelvonó, hanem erősen hidratáló hatású a bőr szempontjából, de nem úgy az emulzió szempontjából és a lényeg éppen itt van, nem is említve a vízmegkötő képességet és a barrier funkcióra gyakorolt hatását, aminek köszönhetően előnyösen hat az evaporációra is.

Azért sem kell aggódnunk, hogy az INCI lista hányadik helyén áll – különösen egy alapkészítményben, ahol egyéb aktív hatóanyagok sem előzhetnek be. Ahogy azt fentebb említem az emulziók átlagosan 75% víz alappal készülnek + az olajos fázis és a mellőzhetetlen emulgeátor, tehát a >8-10%-os arányával is könnyű szerrel szerepelhet a lista elején, tehát ez a megközelítés is erősen félrevisz.

Megnyugtatásul a CosMix alapok pontos glicerin tartalma;

 

CosMix Massage Cream Base %
Glycerin 4,00
 
CosMix Cream Mask Base mask %
Glycerin 5,00

 

CosMix Cream Base %
Glycerin 3

 

Még egy kis adalék; sportolók számára készülő bizonyos italkészítmények tartalmaznak glicerint, ugyanis bizonyított tény, a sport egészségügynek és a kapcsolódó táplálkozástudományoknak komoly irodalma van erről, hogy a glicerin tartalmú italt fogyasztó atléta az extrém megterhelés során lényegesen kisebb mértékű folyadékvesztést szenved el, ami ugye a teljesítmény szempontjából nem jelentéktelen tényező, továbbá – logikus “mellékhatásaként” a kisebb folyadékveszteségnek – a testhő emelkedés is alacsonyabb, ahogy a pulzusszám is.

Köszönöm a figyelmet, a legjobbakat Mindenkinek,

Borbíró Gertrud

CosMed-PANDHY’S™-TD™-CosMix