PANDHY’S™ Post #5 – Rózsa, Rózsa, Rózsa…

A hosszú, szép nyárutónak érezhetően vége, hidegek a reggelek és az éjszakák. Nagy örömömre találtam a kertben még pár illatozó, bíborvörös rózsát, és elkészítettem életem első rózsalekvárját.

A hatása leírhatatlan!

Tovább adom a receptet, hátha valaki még meg tud menteni pár szirmot a fagyoktól és üvegbe zárva kóstolgathatja a szürke esős napokon!

 

Mit tud a rózsa?

A rózsa, mint dísznövény már i. e. I. évezredben is közkedvelt volt, Kínában és a Közel Keleten már ekkor megtalálható volt a kertekben. Később Európába is átterjedt, mára pedig sikere töretlen, még ma is a virágok királynőjeként tartják számon ezt a pompás növényt.

A rózsa számos kultúrában évezredek óta óriási becsben áll, mint az érzelmekkel, különösen a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Az Ájurvéda bölcsessége szerint mindez nem véletlen. A rózsa – különösen a vörös rózsa – gyógyító és tápláló erejét India ősi medicinában igen nagy tisztelet övezi. Értéke a modern kutatók számára sem ismeretlen, akik egymás után tárják fel a rózsának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását. Aromaterápiában alkalmazott illóolajának szintén ismeretesek antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai.

A rózsát évezredek óta a szeretet, a szerelem és a megbocsátás szimbólumának tartják: megnyugtatja a szívet és az érzelmeket. Érzelmi egyensúlytalanság, nyugtalanság esetén különösen ajánlott a PANDHY’S™ BEAUTEA Rózsabimbóból készített illatos tea!14429109_1074328435949833_1396706954_n

Huzamosabb időn keresztül használva, a rózsaesszencia hűsíti a rakta dhátut, a vér dhátuját, és így megakadályozza, hogy a tisztátalanságok a bőrön keresztül kitörjenek. A rózsa továbbá a sukra dhátu, vagyis a reproduktív szövetek kiváló erősítője, elsősorban a nők számára, így érzelmekre gyakorolt hatása mellett ezért is tartják rendkívül hatékony afrodiziákumnak.

Nem véletlen ,hogy Aphrodité kedvenc virága volt és Cleopátra is felhasználta csáberejének fokozására!

A rózsa így természetesen a szépségápolásban is fontos szerepet kap. Helyi alkalmazásai hűsítik, nedvesítik és tonizálják a bőrt. A rózsa teával végzett masszázs a bőr hidratáltságát, fényét és ragyogását jelentősen fokozza. Ezen kívül feleleveníti a belső szépséget, segít a bőrnek, hogy a lélek belső ragyogását kifelé árassza.

A rózsa maga a szépségbe zárt gyógyító csoda, gyógyír testnek és léleknek egyaránt!

Megvan a hosszú távú hatása is, hiszen minden, ami rózsából készül: rózsavíz,rózsatea,rózsalekvár segíti a sejtregenerációt, táplálja a szöveteket és annak következtében, hogy a rózsa egyike a legjobb vízben oldódó rostanyagoknak tisztítja a beleket, és segít a székrekedésen.

Hajra és bőrre szórva a mesés illatán túl hatásosan hidratál, különösen jót tesz a göndör hajnak, de gyulladáscsökkentő, hűsítő, tonizáló és pórusösszehúzó hatása sem elhanyagolható. Gyorsítja a sebek gyógyulását is, de még a cellulit problémák kezelésében is hasznunkra válhat.

A szárított rózsabimbókból vagy szirmokból készülő tea valódi drog, az ayurvédikus gyógyítás rengeteg esetben ajánlja, ugyanis jó hatást tulajdonítanak neki a köszvény és reuma kezelésében, meghűlés és torokfájdalom esetén. Mindezeken kívül stresszoldó hatású, depresszió esetén is gyakran ajánlják, mivel erősíti az idegeket. Javítja a szív, gyomor és méh izmainak tónusát, ezért szülés után ezt itatják a kismamákkal. Nőgyógyászati problémák esetén segít kiegyensúlyozni az endokrin mirigyek működését és oldja a menstruációs görcsöket.

A rózsalekvár Keleten évszázadok óta ismert. Az uralkodók gyakran ezzel ajándékozták meg szívük hölgyét, hogy elnyerjék odaadó szerelmét. A rózsalekvár erőteljesen tonizálja a szívet. A Szádhaka Pittát egyensúlyozva, pozitív érzelmeket kelt, és boldogságérzettel tölt el. Úgy tartják, egy-két kanálnyi rózsalekvár még egy dühös emberben is szeretetteljesebb gondolatokat vált ki. Az Ájurvéda orvosok azt ajánlják, hogy az érzelmileg bizonytalan emberek fontos döntések előtt egyenek 1-2 evőkanál rózsalekvárt. Ez azonnal megnyugtatja a Szádhaka Pittát, és máris pozitívabban, hűvösebb fejjel kezdenek gondolkodni.

Rózsalekvár receptje:

  • Hozzávalók 1 db 370 ml-es üveghez
  • 4 + 2 dkg konyhakész rózsaszirom
  • 30 dkg kristálycukor
  • fél citrom leve
  • 3 dl víz
  • 2 teáskanál Oetker dzsemfix 1:1
  • 1 evőkanál rózsavíz

14459103_1074328285949848_822761547_nElső lépésként készítsünk rózsacukrot: 30 dkg cukrot 4 dkg szirommal daráljunk össze egy késes robotgéppel (ez a rózsacukor nem csak rózsalekvárhoz használható és alaposan megszárítva hosszabb ideig eltartható). Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a rózsacukrot, a maradék 2 dkg rózsaszirmot és a citromlevet, majd kevergetve főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a dzsemfixet és ezzel is főzzük még 5 percig. Legvégül kerül bele a rózsavíz és már tölthetjük is az üvegbe. A jól lezárt üveget fordítsuk fejjel lefelé 10 percre (ez sterilizálja a bent lévő levegőt), majd megfordítva hagyjuk kihűlni.

Tipp: Ha valaki nem szereti a lekvárban a szirmokat, akkor mind a 6 dkg sziromból készüljön a rózsacukor.

https://palocprovence.blogspot.hu

Nekem kicsit édes volt, legközelebb kevesebb cukorral készítem, de már egy mokkáskanálnyi a rózsás mennyországba repített!

Rózsából készült termékeink webshopunkon keresztül megrendelhetők, a rózsával történő szépségkezelések leírásai az októberi PANDHY’S™ hírlevélben érkeznek!

 

Kellemes őszre hangolódást kívánok,

Melinda