PANDHY’S™ Post #5 – Rózsa, Rózsa, Rózsa…
A hosszú, szép nyárutónak érezhetően vége, hidegek a reggelek és az éjszakák. Nagy örömömre találtam a kertben még pár illatozó, bíborvörös rózsát, és elkészítettem életem első rózsalekvárját.
A hatása leírhatatlan!
Tovább adom a receptet, hátha valaki még meg tud menteni pár szirmot a fagyoktól és üvegbe zárva kóstolgathatja a szürke esős napokon!
Mit tud a rózsa?
A rózsa, mint dísznövény már i. e. I. évezredben is közkedvelt volt, Kínában és a Közel Keleten már ekkor megtalálható volt a kertekben. Később Európába is átterjedt, mára pedig sikere töretlen, még ma is a virágok királynőjeként tartják számon ezt a pompás növényt.
A rózsa számos kultúrában évezredek óta óriási becsben áll, mint az érzelmekkel, különösen a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Az Ájurvéda bölcsessége szerint mindez nem véletlen. A rózsa – különösen a vörös rózsa – gyógyító és tápláló erejét India ősi medicinában igen nagy tisztelet övezi. Értéke a modern kutatók számára sem ismeretlen, akik egymás után tárják fel a rózsának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását. Aromaterápiában alkalmazott illóolajának szintén ismeretesek antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai.
A rózsát évezredek óta a szeretet, a szerelem és a megbocsátás szimbólumának tartják: megnyugtatja a szívet és az érzelmeket. Érzelmi egyensúlytalanság, nyugtalanság esetén különösen ajánlott a PANDHY’S™ BEAUTEA Rózsabimbóból készített illatos tea!
Huzamosabb időn keresztül használva, a rózsaesszencia hűsíti a rakta dhátut, a vér dhátuját, és így megakadályozza, hogy a tisztátalanságok a bőrön keresztül kitörjenek. A rózsa továbbá a sukra dhátu, vagyis a reproduktív szövetek kiváló erősítője, elsősorban a nők számára, így érzelmekre gyakorolt hatása mellett ezért is tartják rendkívül hatékony afrodiziákumnak.
Nem véletlen ,hogy Aphrodité kedvenc virága volt és Cleopátra is felhasználta csáberejének fokozására!
A rózsa így természetesen a szépségápolásban is fontos szerepet kap. Helyi alkalmazásai hűsítik, nedvesítik és tonizálják a bőrt. A rózsa teával végzett masszázs a bőr hidratáltságát, fényét és ragyogását jelentősen fokozza. Ezen kívül feleleveníti a belső szépséget, segít a bőrnek, hogy a lélek belső ragyogását kifelé árassza.
A rózsa maga a szépségbe zárt gyógyító csoda, gyógyír testnek és léleknek egyaránt!
Megvan a hosszú távú hatása is, hiszen minden, ami rózsából készül: rózsavíz,rózsatea,rózsalekvár segíti a sejtregenerációt, táplálja a szöveteket és annak következtében, hogy a rózsa egyike a legjobb vízben oldódó rostanyagoknak tisztítja a beleket, és segít a székrekedésen.
Hajra és bőrre szórva a mesés illatán túl hatásosan hidratál, különösen jót tesz a göndör hajnak, de gyulladáscsökkentő, hűsítő, tonizáló és pórusösszehúzó hatása sem elhanyagolható. Gyorsítja a sebek gyógyulását is, de még a cellulit problémák kezelésében is hasznunkra válhat.
A szárított rózsabimbókból vagy szirmokból készülő tea valódi drog, az ayurvédikus gyógyítás rengeteg esetben ajánlja, ugyanis jó hatást tulajdonítanak neki a köszvény és reuma kezelésében, meghűlés és torokfájdalom esetén. Mindezeken kívül stresszoldó hatású, depresszió esetén is gyakran ajánlják, mivel erősíti az idegeket. Javítja a szív, gyomor és méh izmainak tónusát, ezért szülés után ezt itatják a kismamákkal. Nőgyógyászati problémák esetén segít kiegyensúlyozni az endokrin mirigyek működését és oldja a menstruációs görcsöket.
A rózsalekvár Keleten évszázadok óta ismert. Az uralkodók gyakran ezzel ajándékozták meg szívük hölgyét, hogy elnyerjék odaadó szerelmét. A rózsalekvár erőteljesen tonizálja a szívet. A Szádhaka Pittát egyensúlyozva, pozitív érzelmeket kelt, és boldogságérzettel tölt el. Úgy tartják, egy-két kanálnyi rózsalekvár még egy dühös emberben is szeretetteljesebb gondolatokat vált ki. Az Ájurvéda orvosok azt ajánlják, hogy az érzelmileg bizonytalan emberek fontos döntések előtt egyenek 1-2 evőkanál rózsalekvárt. Ez azonnal megnyugtatja a Szádhaka Pittát, és máris pozitívabban, hűvösebb fejjel kezdenek gondolkodni.
Rózsalekvár receptje:
- Hozzávalók 1 db 370 ml-es üveghez
- 4 + 2 dkg konyhakész rózsaszirom
- 30 dkg kristálycukor
- fél citrom leve
- 3 dl víz
- 2 teáskanál Oetker dzsemfix 1:1
- 1 evőkanál rózsavíz
Első lépésként készítsünk rózsacukrot: 30 dkg cukrot 4 dkg szirommal daráljunk össze egy késes robotgéppel (ez a rózsacukor nem csak rózsalekvárhoz használható és alaposan megszárítva hosszabb ideig eltartható). Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a rózsacukrot, a maradék 2 dkg rózsaszirmot és a citromlevet, majd kevergetve főzzük 10 percig. Adjuk hozzá a dzsemfixet és ezzel is főzzük még 5 percig. Legvégül kerül bele a rózsavíz és már tölthetjük is az üvegbe. A jól lezárt üveget fordítsuk fejjel lefelé 10 percre (ez sterilizálja a bent lévő levegőt), majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Tipp: Ha valaki nem szereti a lekvárban a szirmokat, akkor mind a 6 dkg sziromból készüljön a rózsacukor.
https://palocprovence.blogspot.hu
Nekem kicsit édes volt, legközelebb kevesebb cukorral készítem, de már egy mokkáskanálnyi a rózsás mennyországba repített!
Rózsából készült termékeink webshopunkon keresztül megrendelhetők, a rózsával történő szépségkezelések leírásai az októberi PANDHY’S™ hírlevélben érkeznek!
Kellemes őszre hangolódást kívánok,
Melinda