PANDHY’S™ Post #20 – Mi is az a hidratáció pontosan?!
Kedves Olvasók,
Most, hogy ránk tört a harmatos tavasz – illetve hogy éppen csak piacra léptünk az új MultiMol hialunronsav-zselénkkel – arra gondoltam, hogy a hidratációról írok, hogy egy kicsit felfrissítsük az ezzel kapcsolatos ismereteinket.
Reményeim szerint ez nagyban hozzájárulhat például a hialuronsavas-termékek hatásmechanizmusának a megértéséhez, és ezáltal azok kabinbéli felhasználásához, illetve a termékértékesíthez.
A megfelelő hidratálás az egészséges bőr fenntartásának abszolút alapkövetelménye. Hasonlóképpen a bőr egészséges is szoros összefüggést mutat a megfelelő víztartalommal és a víz bőrrétegek közötti mozgásával.
A hidratálás a legalapvetőbb vásárlói elvárás egy bőrápoló termékkel szemben és ezáltal a leggyakoribb praktikus előny, amit a kozmetikai ipar ígér.
Az emberi bőr öregedése többfaktorú, összetett folyamat, amely a bőr különböző alkotó részeit érinti. Bár a bőr öregedésének pontos mechanizmusa nem teljesen ismert, egyértelmű, hogy az öregedő bőrben beálló legszembetűnőibb változásokat egy a felhámban található molekula elvesztése okozza. Ez a molekula felelős elsősorban a víz megkötéséért és megtartásáért a felhámban.
Jelenleg részletesen ismert a bőr felépítése, valamint a benne található molekulák kölcsönhatásainak egy része, amik a hidratálást és a víz mozgását szabályozzák.
A bőrhidratálást, mint a hám és az irha víztartalmát szokás definiálni. A testünk körülbelül 70% vizet tartalmaz, ennek 20%-a található a bőrben. Ennek 60-70%-a az irhában található és fontos szerepet játszik sok fehérje felépítésének és mechanikai tulajdonságainak, valamint egymással való kölcsönhatásaiknak.
Funkcionális tekintetben a bőrben található vizet szabad és kötött vízzé lehet osztani. Az egészséges bőrben a víz nagy része makromolekulákban van megkötve. A bőr vízmegtartó képessége nagyban függ a stratum corneum-tól (SC), amely a vízvisszatartó határ szerepét játssza.
Az SC vízmegtartó képessége elsősorban a benne található természetes higroszkópos vegyületektől és az SC sejtközi zsírjaitól függ, amelyek elrendezésükből adódóan a víz számára átjárhatatlan réteget képeznek, megakadályozva a felhámon keresztüli vízveszteséget.
A glycosaminoglycan polymer hyaluronan (HA, hialuronsav) vázat szolgáltat, amelyre proteoglycan vegyületek és mátrixalkotó fehérjék tudnak rendeződni. Ezek a szupramolekulák képesek a vizet és különféle ionokat magukba zárni, hidratálást és feszességet biztosítsva a bőrnek. Hialuronsavat az irha és a felhám egyaránt tartalmaz, de a nagyobb része az irhában található. A felhámban jelen lévő hialuronsavnak szerepe lehet a felhám barrier funkciójában és az SC hidratálásában.
A szabad vízmolekulák egymással alkotnak kötéseket, tetrahedronos szerkezetet létrehozva. A víz és a környező molekulák közötti interakció hiánya hozzájárul a száraz bőrkép kialakulásához. A bőr víztartalma több faktortól függően változhat, úgymint testtájanként, a bőr a mélysége, a testtömegindex, életkor, nem, valamint az éghajlat függvényében.
A helyzet tehát elég bonyolult, de meglehet az a jóérzésünk, hogy mi is tehetünk valamit; hidratáljunk bátran és okosan, kívül és belül!
Élvezzék a tavaszt, a legjobbakat Mindenkinek, üdvözlettel;
Borbíró Gertrud