PANDHY’S™ Post #39 – INFLAMM’AGING, avagy nehogy fordítva süljenek el a rejuvenáció nagyágyúi

Az “inflamm’­aging” kifejezést a krónikus gyulladások okozta öregedési folyamatok leírására használják.  Először a Bolognai Egyetem professzora, Claudio Franceschi PhD használta a kifejezést, több mint egy évtizeddel ezelőtt, és kezdte kutatni az elméletét a gyulladásos folyamatok és a legtöbb életkorral jelentkező elváltozás és betegség összefüggéseiről. Azóta a tudomány számos bizonyítékát adta a hipotézisnek.

Mindannyian ismerjük és felismerjük a gyulladás látható jeleit, amelyek a bőr felületén jelennek meg; a pirosság, a fertőzés, irritáció és kellemetlen bőrérzet formájában.

Sok esetben viszont a gyulladás nem látható. Minden bőrtípus – különösen a legyengült és öregedő bőr – gyulladásnak van kitéve akár alacsony intenzitáson is. Ez az alapgyulladás az, amely végsősoron kimeríti a test védekezőrendszerét, lerombolja a bőr kulcsfontosságú fiatalság-megőrző struktúrait, kollagén és elasztin degradációhoz, valamint a bőr védelmi funkciójának sérüléséhez vezet.

Mindannyiunk szervezete reagál a sejt szintű agresszióra és sérülésekre a megfelelő gyógyulási, regenerációs folyamattal. Tudni kell azonban, hogy a gyógyulási folyamatot követően keletkezett hegek, szövetek lényegesen sebezhetőbbek, mint az eredeti szövetek. Tudományos kutatások azt mutatják, hogy az ezen legyengült, sérülékeny szöveteket érő ismétlődő traumák egy krónikus gyulladásos állapothoz vezetnek, amely állapotot a tudomány az „inflamm’aging” névvel ír le.

Ez a viszonylag új felismerés és a mögötte álló kutatási eredmények mindenképpen elgondolkodásra kell, hogy késztesse a kozmetikai ipar minden szereplőjét, termékfejlesztőket, gyártókat és nem utolsó sorban a terapeutákat is. El kell talán gondolkodni arról, hogy bizonyos öregedésgátló/bőrfiatalító kezelések és készítmények – úgymint például a lézer, a mikroneedling, vagy az intenzív savak – vajon hosszú távon nem vezetnek-e éppen az eredeti céljukkal ellentétes hatáshoz?!

Mert az ezek kiváltotta traumákra, bár kétségtelenül az éppen megkívánt módon; az öngyógyító mechanizmusok aktiválásával, és ezen belül a kollagénszintézis fokozásával, reagál a szervezetünk, de mi lesz hosszútávon ezekkel a legyengített, sérülékeny szövetekkel?

A tónustalan bőr, illetve a csökkent kollagén termelés szintén az inflamm’aging hatására alakulnak ki, mivel felborul az enzimek egyensúlya a bőrünk védő-rétegeiben.

A jó hír az, hogy mindezen folyamatok megelőzhetők, sőt visszafordíthatók, olyan topikális formulák alkalmazásával, amelyek megfelelő mennyiségű és minőségű antioxidánst és gyulladásgátló anyagokat tartalmaznak, amelyek hatékonyan képesek helyreállítani és megerősíteni a bőr barrier funkcióját, illetve képesek a bőr megfelelő antioxidáns szintjét fenntartani.

Számtalan olyan növényi kivonat fellelhető a CosMix – INKA dobozában, amelyről tudományos kísérletek sora igazolja a kívánt hatást!

Ugyancsak számtalan ilyen növényi „szuperfegyvert” kínálunk a szakembereknek és a lakosságnak is az otthoni bőrápoláshoz, a közelgő PANDHY’S™ Cukorünnepen bemutatásra kerülő CosMix-Oleo sorozatunkban!

Köszönöm a figyelmet, üdvözlettel;

Borbíró Gertrud