PANDHY’S™ Post #36 – Gyógyvizeink

Nyári csobbanás

A nyár derekán járva sokan már hazatérve a jól megérdemelt nyaralás után, egyesek viszont csak most készülnek. Leginkább vízparti üdüléseket választunk, irány a Balaton vagy a tenger…szeretjük a simogató hullámokat és a kánikulában a felüdülést hozó hűs csobbanásokat. Tesszük ezt az ösztöneinkre hallgatva, de egyáltalán nem ok nélkül!

Nézzük csak részletesebben hogyan is hat szervezetünkre és bőrünkre a víz nagy általánosságban:

Fizikai hatás

A magas ásványianyag-tartalmú vizek felhajtóereje nagyobb, a testünk súlya a vízben mintegy tizedére csökken. A mozgás a vízben sokkal könnyebb, ezért a sérült, kopott ízületek is átmozgathatók. Mozgás közben a víz masszírozó hatást is kifejt a bőr alatt izmokra, testünk idomai tónusosabbá válhatnak. Az sem elhanyagolható, hogy mindeközben az esések és zúzódások esélye is jóval kisebb. A langyos és a meleg víz segítik az erek kitágulását, így ez a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Mindezen hatásokat használja ki a vízgyógyászat, vagyis a hidroterápia.

Kémiai hatás

A gyógyvizek kémiai hatásukat a bennük oldott ásványi anyagok bőrön keresztül való felszívódása révén fejtik ki. A felszívódott ásványi anyagok bekerülnek a vérkeringésbe, a nyirokerekbe, ezáltal hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert, és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét. Regeneráló, építő folyamatokat indítanak el a szervezetben. Ezeknek a hatásoknak az alkalmazásával foglalkozik a balneoterápia

Ahhoz, hogy pihenjünk, kikapcsolódjunk és élvezzük a vizek számtalan áldásos hatását, nem kell messzire utaznunk. Hazánk igencsak gazdag kínálatot nyújt.

Az országban mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális/radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos/fürdő található. Európa egyetlen barlangfürdője Északkelet-Magyarországon a tapolcai, a Balaton közeli Hévíz pedig Európa legismertebb meleg (33 fokos) gyógyvizű tava. Számtalan forrás táplálja, a tó teljes vízkészlete 72 óránként cserélődik ki!

Mint kozmetikus nem tudok bőrömből kibújni, melyik vizünk milyen kozmetikai hatással bír?

Kénes vizek rendkívül jó hatással vannak a psoriásis, az ekcéma és a szeborreás bőrökre. Ilyen vize van többek között Harkány és Mezőkövesd fürdőinek, Budapesten a Lukács, a Rudas és az Imre szintén kénes forrás.

Radioaktív vizeknek fájdalomcsillapító hatása van, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, az anyagcserét. A néphit fiatalító hatást is tulajdonított ezen vizeknek.. Hol találunk ilyeneket? Budapesten a Rudas, az Imre és a Gellért fürdő, vidéken Eger, Miskolctapolca és a Hévízi tó.

A Hévízi tó rétláptőzeg iszapjából a fürdőszobánkban bármikor mini wellnesst varázsolhatunk, csak egy tégely PANDHY’S™ Georgikon Wellness & Gyógyiszapot kell vásárolnunk.

Az iszapunk a világon egyedül állóan gazdag ásványi anyag, makro-és mikroelem tartalmáról és kozmetikai hatásairól bővebben a honlapunkon olvashatsz.

Végül, ha mégis a tengert választod úti célként, a  tengervíz tengeri iszapokkal kombinálva ízületi bántalmakra nyújt gyógyírt. Frissíti a bőrt, javítja az anyagcsere folyamatokat. A tengeri só számtalan ásványi anyaggal látja el a bőrt, kíméletesen távolítja el az elhalt hámréteget, serkenti a mikrokeringést.

Bárhol is töltöd a jól megérdemelt pihenésed kedves Olvasó, kívánok élményekben gazdag, szép nyarat, szeretettel:

Noémi