PANDHY’S™ Post #35 – Olaj a bőrre – avagy a növényi olajok az arcápolásban

Kedves Olvasók,

Remélem kellemesen telik a nyár!

A mai jelentkezésemet – mint mindig – most is egy közelmúlti impulzus ihlette. Meglepődéssel kellett tapasztalnom, hogy az emberek nagyrésze nem nagyon tud eligazodni a bőrápolás fortélyai között; bizonytalanok, hogy mit és mikor, és pláne, hogy hogyan használjanak. Hogy mikor és mire van szüksége a bőrüknek, mi a helyes sorrend és a helyes módszer, stb.

El is döntöttem, hogy írni fogok egy bőrápolási bibliát, ami talán segítségére lehet a téma iránt érdeklődő laikusoknak. Nyilván a kozmetikus szakembereknek ezek a dolgok evidenciák, de vélhetően Ők is hasznát vehetik egy jól szerkesztett, átfogó anyagnak, amit tovább adhatnak a vendégeiknek.

Ennek a készülő kiadványnak az egyik szemelvényét szeretném itt és most megosztani, előzetes kedvcsinálóként.

Az olajokról és azok alkalmazásáról lesz szó, amely témának külön aktualitást ad, hogy hamarosan piacra dobjuk a COSMIX termékcsalád oleo-aktív készítményeit is, amit az ősz egyik szenzációjának szánunk!

Az olaj és az arcbőr viszonyát a mai napig jelentősen beárnyékolják a mélyen gyökerező hiedelmek és nehezen felejthető szintetikus olajok emléke.

Az igazság viszont az, hogy a kiváló minőségű és tiszta növényi olajok csodákra képesek, és kár lenne kihagyni őket a mindennapi szépségápolásból.

Ahhoz, hogy jó élményünk legyen az olajjal fontos, hogy a minőség és a tisztaság tekintetében semmilyen kompromisszumot ne kössünk, a bőrünknek és az ápolási igényeinknek megfelelő olajat válasszunk, és hogy az olajat a megfelelő módon használjuk.

Az olajok alkalmazásának legfontosabb alapszabályai;

  • Soha ne próbáljuk az olajat beledörzsölni a bőrünkbe! A klasszikus kenegetés, az anyag „forszírozása” a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk.
  • Az olajból a megfelelő mennyiséget a tenyerünkbe cseppentjük, majd a két tenyér között tartva azt néhány másodpercig, enyhén felmelegítjük, és ezt követően a tenyereket gyengéden a bőrre nyomjuk, a kinyújtott és összezárt ujjak belső felületével, nehezebben hozzáférhető részeken (pl. szem körül, stb.) pedig ujjheggyel, finoman a bőrbe „nyomkodjuk” az olajat.
  • Amennyiben az olajat nem önmagában, direktmódon kívánjuk a bőrre felvinni, akkor adagolhatjuk azt az arckrémünkhöz is.

Ahogy említettem, a hogyan mellett, nagyon fontos a mikor is, azaz a sorrend!  A helyes sorrendet elsősorban a bőrtípus határozza meg, illetve a bőrápolási céljaink.

A bőr tisztítását és tonizálását követően először a vízbázisú szérumok, aktív hatóanyagokat visszük fel a bőrre.shutterstock_509880058

Száraz, erősen dehidratált bőr esetén ezt követi az ápoló, hidratáló krém felvitele, az olajat pedig legvégül alkalmazzuk, kihasználva azt az áldásos hatását is, hogy akadályozza a bőr vízvesztését.

Zsíros, problémás bőr esetében az olajfelvitel megelőzi az ápoló krém alkalmazását. Fontos, hogy csak az igazán szükséges olajmennyiséget alkalmazzuk, helyspecifikusan.

A normál és érzékeny bőrűek jó eredménnyel alkalmazhatják az olajokat az arckrémbe keverve.

Idősödő, ráncos, illetve fakó, színtelen bőr esetében alkalmazzuk az olajokat a krém előtt, majd a krémezést követően is.

Végül még két utazós-nyaralós TIPP!

  1. Tudjuk, hogy a repülőgép levegője nagyon intenzíven dehidratálja a bőrünket, fontos tehát a repülés során a folyamatos hidratálás. Csodákat tesz az olaj, ha a hidratáló krém tetején néhánycsepp olajat oszlatunk szét a bőrünkön a fentemlített módszerrel.
  1. Ugyancsak jó hatású, ha a fényvédő krém tetejére kerül egy vékony olajréteg. Fontos viszont, hogy soha ne keverjünk olajat kémiai fényvédőt tartalmazó készítménybe, mert bizonyos olajok módosíthatják a fényvédelmet!

Igyanak sok vizet és élvezzék a kánikulát!

Üdvözlettel;

Borbíró Gertrud