PANDHY’S™ Post #31 – “Amit eszel, azzá leszel!” N°2

“Amit eszel, azzá leszel!”

N°2 – A szép és egészséges körmökért és fogakért

Egy hónappal ezelőtt a bőr- és hajszépítő élelmiszereket vettük sorra, most pedig, ahogy ígértem; a körmök és a fogak szépségének és egészségének a szolgálatába állítható ételekből adok egy kis ízelítőt.

Körömszépítő ételek

Makréla – Erősíti és hidratálja a körmöket. Ha száraz vagy törékeny körmöktől szenved, a makréla fogyasztás a legegyszerűbb és egyben a legízletesebb (legalábbis szerintem) módja az esszenciális zsírsavak bevitelének, ami megoldás lehet a fenti tünetekre.

Chia mag – Fogyasztása erősíti a körmöket és serkenti a növekedésüket. A Chia magvak nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot, fehérjét és magnéziumot. Bizonyos kutatások szerint, ezek a tápanyagok támogatják a szervezet kollagén termelését.

Tökmag – Ugyancsak erősíti a körmöket és serkentőleg hat a növekedésükre. A tökmag is egész garmadával tartalmaz olyan anyagokat, amelyeknek közvetetlen, vagy közvetett hatása van a körmök egészségére. Ezek közül a legfontosabbak a fehérjék, a cink és a vas.

Brokkoli – egy másik körömerősítő, ami a bevitt fehérjék áldásos hatását tudja növelni a cisztein nevű aminosav segítségével.

Nyers kakaó – szintén áldás a körmöknek magas magnézium, vas, cink és kalcium tartalmánál fogva.

Fogszépítő ételek

Zöldtea – A vizsgálatok azt mutatták, hogy a zöld tea rendkívül előnyös száj higiénés szempontból; csökkenti a lepedékképződést, csökkenti a nyál savasságát, szabályozza a baktériumok elszaporodását is. Úgy vélik, hogy a rendszeres zöldtea fogyasztók kevésbé vannak kitéve az ínybetegségeknek és a fogszuvasodásnak.

Sajt – Csökkenti a szájüreg savszintjét, azaz emeli a pH-t, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. Valamint a sajt hihetetlen kalciumforrás, amely az erős, egészséges fogak egyik legfontosabb tápanyaga.

Eper – A természetes – és szintén nagyon ízletes – fogfehérítő! Almasav tartalmánál fogva kiválóan tisztítja és fehéríti a fogakat.

Zeller – Szintén hasznos növénye a száj higiéniának; tisztítja a fogakat, frissíti a leheletet. Azért is előnyös a fogyasztás, mert sok és intenzív rágást igényel (különösen a halványító zeller), ami stimulálja a nyáltermelődést, a nyál pedig a legtökéletesebb eszköz a szájüreg normál flórájának „rendben tartására”.

Kesudió – Egy finomság, ami csökkenti a fogszuvasodásra való hajlamot, mivel mikrobiológiai tulajdonságai folytán védelmet nyújt a szuvasodásért felelős baktériumok elszaporodásával szemben. Ezen felül magas a magnézium tartalma, ami szintén áldásos a fogak általános egészsége szempontjából.

Hát ennyit az evésről!

Ezalaklommal is kívánok Mindenkinek nagyon kellemes hétvégét, azoknak a szerencséseknek, akik pedig már a jól megérdemelt nyári vakációjukat töltik, nagyon jó pihenést és szórakozást!

Üdvözlettel,

Borbíró Gertrud