PANDHY’S™ Post #30 – INCI lista, avagy azok a fránya apró betűs részek

dictionary_header_inci

A III. VIPANDHY’S Szépségszakmai edzőtábor egyik interaktív részében a bőrdiagnosztikáról volt szó, ami még a szakemberek számára is okozott néhány esetben fejtörést, ha nem is megoldatlan problémát, de meg kellett vitatni.

Akkor jutott eszembe, hogy ha egy szakember ennyi mindenre oda kell figyeljen, hogy vendége bőrét a lehető legjobb állapotba hozza és ezt az állapotot fenn is tudja tartani -természetesen együttműködve vele- akkor vajon a vendég hogyan tájékozódik, mi jó neki, vagy egyáltalán tájékozódik e, mielőtt valamit a bőrére, hajára ken?

Mi vezérli, amikor egy kozmetikumot levesz a drogéria polcáról?

A csomagolás? Az ár? Az illat? A textúra?A márka név? A reklám? A szomszédasszony, mert ő is ilyet használ? És most komolyan, tényleg ezek alapján választ, hogy mi jó a bőrének?

Igen! Többnyire igen!

Nem nézi meg az apró betűs részt-az INCI listát-miért is nézné? Nem úgy születünk, hogy ismerjük a termékek kémiai összetételét és annak nemzetközi elnevezéseit. Talán egy-egy unalmas tusolás alkalmával észrevesszük, hogy a tusfürdő flakonján van egy apróbetűs lista, tele idegen szavakkal, de vajon a vendégünk mikor olvasta el utoljára kedvenc ránctalanító krémjének az összetevőit, mielőtt azt az arcára kente? Pedig kozmetikumot használni úgy, hogy nem ismerjük az összetételét, nagyjából olyan, mint az orosz rulett.

És itt jön a kozmetikus felelőssége és szakmaisága. Ezért lehet hiteles, ha tőle vásárol a vendég. Ahogyan megfelelő gyógykrémet is a gyógyszerésztől kérünk, mert ő a szakember, megfelelő kozmetikumot a kozmetikustól kellene kérni ugyanezen okokból.

Mi, PANDHY’S™ szépségterapeuták, tudjuk jól az összetételeket, meg tudjuk ismertetni a vendéggel mi a megfelelő számára, segítségünkkel valóban azt tudja megvásárolni, amire neki van szüksége és nem a szomszédasszonynak.

Ne kereskedőnek érezd magad, hanem szakértőnek, akinek a támogató segítségére szükség van. Mert a vendég így is, úgy is vesz valamit a drogériában, de ha ezt nálad teszi, akkor mindketten jól jártok!

A napi használatú kozmetikumok tisztasága azért is különösen fontos, mert ezek naponta érintkeznek a bőrünkkel, míg a szalontermékek csak kéthetente, havonta.

Amikor egy ismert énekesnő volt a vendégünk egy szakmai napon, aki amúgy nagyon odafigyel arra, hogyan táplálkozik, hogyan sminkkel, hogyan ápolja magát, nagyon meglepődött. Mert SEMMIT sem tudott az INCI listáról, soha sem nézte meg, mit tartalmaz a krém, amit magára ken. A szakmai nap végén azzal köszönt el, hogy pár – egy laikus számára mindenképpen elegendő- ismeret birtokában, már meg fogja nézni, hogy mit tartalmaz, ami megtetszik neki, mielőtt használná. (Egyébként nagy cukorpaszta és COSMIX rajongó ????)

Legyél a vendéged bőrének őre, sok hálás vásárlót kívánok!

Szeretettel, Melinda

Apró betűs rész: A cikk Solymosi Dániel ajánlásával készült!